View Single Post
Eski 25-05-2007, 11:19   #126
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Kamkat üretiyoruz bir aksilik olmazsa :)

merhaba,

Bu başlıkta kamkatı ilk okuduğumda çok ilgimi çekmişti, bol bol araştırdım bir takım bilgiler edindim.

Öncelikle, kamkatı çekirdeğinden değil daha önce de belirtildiği gibi aşı ile çoğaltmak gerekiyor.Kamkat kendi üzerinde çok verimli bir ağaç olmuyor, C-35 gibi üç yaprak anaçlarda ya da turunç üzerinde iyi gelişim gösteriyor.Aşılama sırasında turunçla daha yüksek başarı oranı sağlansa da üç yaprak üzerinde de daha iyi gelişim gösteriyor tercih sizin.
Fidanlıklarda süs bitkisi olarak satılanlar, özellikle de ithal gelenler genelde turunç üzerine aşılı.

Bir yerde ithal ve yerli arasındaki fark sorulmuş, Mine Hanım da form farkından bahsetmiş.Çok haklı, ithal gelenler genelde küresel formu iyi verilmiş durumda.Bakımları iyi yapıldığından yaprak renkleri daha koyu, genelde üzerleri meyveli satılıyor ve yerlilerin 2 katı fiyata gidiyor.

Bir fidancının ağzından kaçırdığına göre, ülkemizde hastalıktan görece kolay etkileniyor yetiştirme sırasında, fidanlıkta kayıp olabiliyor, bu yüzden ithal getirip daha bir rahatsızlık çıkmadan elden çıkartıyorlarmış.

Benim gördüğüm, konuştuğum kadarıyla fiyatlar şöyle;

Eğer formu iyi, yaprakları bakımlı, üzeri meyveli, iyi durumda bir ithal ağaçsa 100-120ytl'ye kadar çıkıyor fiyatı.
Yerlilerin fiyatı da 20ytl'den başlıyor, iyi durumdaysa 60ytl'ye kadar çıkıyor.
Hemen her fidanlık heveslenip bir kaç tane yapmış, genelde de iyi durumda değiller.

Biz daha önce de bahsi geçen Ç.Ü. Subtropik bitkiler bölümünden 2 tane aldık, bunların yaprakları ithale göre daha küçük boyutlu, daha açık renkte ve meyvesiz, 20ytl.
120ytl değerinde bir ithal ağaç aldık, o gerçekten etkileyici bir bitki.Aşağıya fotoğrafını koyuyorum;



Meyvesinin tadını tam tahmin edemiyordum ama yedikten sonra, hayatımda yediğim en lezzetli meyvelerden biri diyebilirim, iç kısmı ekşi, kabuğu ise çok tatlı, şeker gibi, ikisinin tadı ağızda birleşiyor ve nefis bir reyhası oluyor.Yalnız hemen yutmak yerine, uzun uzun çiğneyip, kabuğunu damakta iyice öğütmek gerekiyor.Bizim ağacın üzeri boşaldı, kıvranıp duruyoruz şimdi

Bunlar da iştah açıcı meyveler, bu fotoğraftan sonra kaç kişi heveslenip fidan peşine düşecek acaba



Yurtdışında meyvesi satılırken, meyvelerle birlikte bir kaç yaprak ve dal üzerinde bırakılıyor, o şekilde satışa sunuluyor, Amerika'da festivali bile var kamkatın.

Şimdi bu kadar heveslendikten sonra bunu üretmek kaçınılmaz oldu.Zaten bizim burada narenciye bahçelerimiz var, kayınbabamın da fidancılık sertifikası var, narenciye fidanı üretiyor.Onu da kandırdım bir denemeye başladık.İlk etapta 60 kadar aşı yaptık farklı anaçlara.

Özellikle en bodur neticeleri veren anaç Flying Dragon cinsi üzerinde de denemeler yapacağız, umudumuz masa üzerine koyabileceğiniz 30cm büyüklüğünde üzeri meyveli ağaçlar yapabilmek, Flying Dragon anacı uygun olacak sanırım.Bizim buraların toprağı Flying Dragon için pek uygun değil ama saksıda olduğu için toprak düzenlemek çok zor olmayacaktır.

Kısmetse 500 kadar ağaç da meyvesi için yere alacağız deneme amaçlı.Çukurova'da nasıl bir gelişim gösterecek göreceğiz.Anladığımız kadarıyla hastalığa yatkın olacak, zor bir tür ama mühendislerimizin de yardımıyla neticeye ulaşacağız sanıyorum.

Aşı gözlerini aldığımız fidanı sonra tacını koruyarak yere aldık gelişsin diye, hemen ilk haftada komple çiçeklendi sıfırdan, bu çok memnun edici bir gelişme oldu.

Bu arada bu araştırmalar sırasında bizim meyvesi için büyüttüğümüz meyer limonun da Amerika'da Kamkattan bile daha yaygın bir ev narenciyesi olduğunu gördüm.Uygun anaçlar üzerinde bahçeler için ve saksıda iç mekan için, belli dönemlerde havalandırmak, dışarı çıkarmak koşuluyla, çok iyi netice verdiğini öğrendik.Meyer limon için de benzer bir çalışma planlıyoruz şu anda, bodur anaçlar üzerinde.

Bu arada şu başlıkta üreticiye şöyle destek oluyoruz, böyle yardımcı oluyoruz diyen öğretim görevlilerine de uğradık bilgi alabilmek için.Biz hevesle, şu anaca aşı düşünüyoruz diye anlatıp, tavsiyelerini sorunca "Biz burada denemeler yapıyoruz ama size söyler miyiz hiç, Amerikalı bize söylüyor mu" dediği için de saygıyla anıyorum.Üniversitelerin, o ülkenin, kentin insanına üreticisine destek olmak yerine bilgiyi kendine istif etmesi, bilgi kıskançlığı bu ülkeyi daha ne kadar yerinde saydıracak bilmiyorum, yazık

Hem süs bitkisi olarak hem meyve üretimi olarak iki koldan ilerleyen denememizi sizlerle adım adım paylaşırım gelişmeler oldukça.

Selamlar,

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön