Konu: Nergis
View Single Post
Eski 20-01-2013, 16:03   #1516
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
3 sene önce Hocam100'den satın aldığım 100 adet nergis soğanları ile ilgili çok mesaj yazdım..bu yıl yine görüşlerimi yazmak istedim..

Hocam'dan aldığım bu nergisleri ikinci yıl yavrularını ayırarak yeniden ekmiştim fakat, 200'den fazla kökten geçen yıl 15 kadar çiçek görünce iyice soğumuştum ve bunları bu yıl sökerek gerek benden double daffodil erlicheer nergis satın alanlara, gerek satın almadan istekte bulunanlara, ayrıca köyde bana şebboy ve kır menekşesi tohumu veren çiçeksever yaşlı kadınlara ayrıca yakınlarımın mezarlarına ekip dağıttım..hatta İstanbul'da bir saksıya ektiklerimi de tohum takas etkinliğine göndermiştim..

4 günlüğüne köydeki zeytinliğime humik asit atmak için gitmiştim..dün akşam döndüm köyden..

Geçen yıl hiç bakım yapmadığım bu Karaburun nergisleri geçtiğimiz baharda neredeyse sımsıkı otlar içinde kalmıştı..otlarını bile yolmak gelmemişti içimden..
Temmuzda bunları sökerken otların arasında hemen hemen bir sırayı sökmeyi unutmuşum..ayrıca söktüğüm sıralardanda kalanlar olmuş..sökemediğim toplam 35-40 kök nergis kalmış..
Bu yıl her kökte en az 10 tane yavru var..
Fakat beni biraz sevindiren ve umutlandıran birşey daha oldu..
Hemen her kökte bir çiçek vardı..bunları kestim ve İstanbul'a vazomuza koymak üzere getirdim..
Evin içi mis gibi kokuyor..Aslında çok harika bir nergis türü..
Ama çiçek verimi garanti değil izlenimi hala mevcut bende..
Belkide daha önce yazdığım gibi, yavru soğanlardan bazıları gelecek yılda çiçek verebiliyor..
Bu yıl çiçeklenme oranının yüksek olmasını acaba diyorum geçen yıl iki kez verdiğim denizyosununa mı borçluyum?(Bu yıl yine verdim)

Bakalım..hala umutlanmak istiyorum..bunların eninde sonunda çiçek verimini arttırmanın bir yolunu bulmayı arzu ediyorum, çünkü gerçekten çok güzeller ve hele hele 30 tanesi bir arada olunca çok güzel koku yayıyorlar..

Neyse..bu yıl zeytinliğimde yine 30 kökte toplam 250-300 yavru var..
Öncelikle benden double daffodil erlicheer nergislerden satın alan üyelere ücretsiz hediye olarak verilebilecek sayıdalar..

Gelecek yıl yine tümünü söküp, onların bir kısmını deneme mahiyetinde biraz daha (15 santim) derine ekmeyi tasarlıyorum..

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen pria : 20-01-2013 saat 16:55
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön