View Single Post
Eski 19-01-2013, 10:39   #427
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Sonunda şu pizza taşını bana da aldıracaksın sevgili Kiraz.
Üç yıldır ben de dışarıdan nadiren ekmek alıyorum. Haftada bir yaptığım ekşi mayalı ekmek bize bir hafta yetiyor. Özellikle Balıkesir'den getirttiğim tam buğday unu katkısı ile lezzeti ve besleyici özelliği mükemmel oluyor.

Lavaş bölümünde de pizza taşından söz etmiştin, ekmek için nasıl kullandığınızdan biraz söz eder misin?
Ben de Balıkesir'den aldığım undan memnunum.

Pizza taşını fırın telinin üzerine koyup, fırını ısıtmaya başlıyorum. Taş ne kadar ısınırsa o kadar iyi (ama elektrik faturasını da unutmamak lazım-fırın ısınınca beş-on dakika daha taşı ısıtıyorum), sıcak taşı çıkarıp hamuru üzerine koyuyorum. 180 derecede yaklaşık 30 dakikada pişiyor.

İlk aldığımda hata yaptım, taş ısınmadan hamuru koydum ve yapıştı, sonraki pişirmelerde yapışanlar yandı ve taş üzerinde siyah lekeler kaldı, bir kaç kullanımda bunlar kötü koktu. Yanıkların ekmeğe yapışmaması için yağlı kağıt kullandım, sorun olmadı.

İkinci hatayı da mısır ekmeği pişirirken yaptım. Mısır ekmeğine normal ekmekten fazla yağ koyuyorum, ekmek pişerken, taş yağı emdi, bu da sonraki pişirmelerede kokuya neden oldu, yine ekmeğin yanık yağla temas etmemesi için yağlı kağıt kullandım.

Firmayı aradığımda," Hırdavatçılardan scotch alabilirsiniz.Bordo renkli 20x20 plaka halindedir.bulaşık süngerlerinin sert kısmına benzer.scotch bulamazsanız bulaşık süngerinin sert kısmını deneyin." yanıtını aldım, evdeki bulaşık süngeri ile denedim, bütün kalıntılar temizlendi.

Kısaca taşı iyice ısıtınca ve yağlı hamurda yağlı kağıt kullanınca sorun yok. Her hafta ekmek yapıyorsanız çok memnun kalacaksınız, ekmekler daha lezzetli oluyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön