View Single Post
Eski 18-01-2013, 02:23   #21
Cymbelina
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Sevgili Yeni Gine, ağzınıza sağlık.

Rüzgar dediniz aklıma geldi, o bile başlı başına birşey. Yanlış hatırlamıyorsam, New York şehrinde onca devasa bina, gökdelen olmasına rağmen hava akımı - rüzgar her daim varmış çünkü şehri planlarlarken ve binaları inşa ederken buna dikkat edilirmiş. Bize gelirsek, bizde pek çok üniversitede Şehir- Bölge Planlama bölümleri var. Buradan her yıl pek çok yetenekli - donanımlı insanın mezun olduğuna inanıyorum. Ne var ki, onlar da büyük ihtimalle KPSS saçmalığı ile cebelleşmek zorunda bırakılıyorlar. Size bir örnek vereyim: Yıllar önce bir tanıdığım ODTÜ Şehir- Bölge Planlama bölümünden mezun oldu. Kaç kez KPSS'ye girdiğini bilmiyorum, benim bildiğim en az bir kez girdi. Tercihlerini de bilemiyorum ama sonuç alamadı.

Yukarıdaki mesajlarda gözüme ilişti, planlanlamadan bahsediliyordu. Evet, bizde malesef ne Şehircilik ne de planlama önem verilen konular. Oysa, bunlara önem verilseydi pek çok soruna çözüm bulunmuştu, pek çok sorun da yaşanmamış olurdu. Ancak diyeceksiniz ki "Bizde hangi konuda ülke ve vatandaş çıkarı gözetilerek plan yapılıyor?". Doğru, öyle bir mefhumdan kimsenin haberi yok. Elalem Ay'a çıktı, evet ama adamlar herşeyi planladıkları ve yöneticiler değişse bile kendi çıkarları için o planlara sadık kaldıkları için yapabiliyorlar bunu.

Bizde ise durum şu: Rant için haritadan beğendikleri bölgeyi seçip orayı yerle bir etme, ardından şehrin dışında dağ başına bir avuç son derece kalitesiz lego gibi binalar dikip insanları oraya doldurmaya deniyor Kentsel dönüşüm - şehircilik anlayışları budur. O insanlar o dağ başına nasıl ulaşım sağlar, sosyal uyumları ya da mutlulukları nice olur gibi konular kimsenin umrunda olmaz.

Ranttan kastım çıkar, ihale ve akçeli işler.

Son olarak şunu not düşeyim: Benim hep duyduğum Kentsel dönüşüm yapıyoruz diye kakaladıkları o TOKİ evleri hep dökülüyormuş. Boyası, sıvası, doğal gaz borusu vb hepsi insanın elinde kalıyormuş. Zaten iki kuruşu bir araya zor getiren insanların evini al, elindekini al, dağın tepesinde ne hali varsa görsün diye düşünüyorlar.


Düzenleyen Cymbelina : 18-01-2013 saat 07:38 Neden: düzeltme
Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön