View Single Post
Eski 15-01-2013, 13:20   #32
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
TÜRKİYE'de EKONOMİ KÖTÜ ŞEKLİNDE HABER YAPMAK YASAKLANDI:


Amerikalı Bloomberg Haber Ajansı'ndan geçen habere göre;

Türkiye’de, ülke ekonomisi hakkında negatif yorumların basılmasını suç sayan bir yasa yürürlüğe girdi. Kafalarda soru işaretleri yaratan yasayı, siyasi analist Stanislav Tarasov ve Radikal yazarı Uğur Gürses yorumladı. Meclis’ten geçen sermaye piyasasına ilişkin yeni yasa ile borsa manipülasyonlarına ve içeriden öğrenenlerin kötü kullanıma karşı bir dizi cezai madde düzenlemesi yapıldı.

Hükümetin yakın gelecekte ilgili maddeleri netleştirerek “suç” türünü ve gerekli cezayi daha açık şekilde ifade edeceği belirtiliyor. Çeşitli medya organlarında konu ile ilgili yorumlar yayınlanıyor. Siyasi analist Stanislav Tarasov da konuyu Rusya'nın Sesi Radyosu'da yorumladı:

Türkiye ekonomisi çoktan dünya finansal-ekonomik sistemi ile bütünleşti. Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri, milli istatistik kuruluşları ve analiz merkezlerinin yanı sıra ilgili uluslararası kuruluşlar tarafından da kaydediliyor. Dünya ekonomisinin oyun kuralları partnörler arasında içten ilişkiler olmasını gerektiriyor.

Hem de dünya finansal-ekonomik sisteminin denetim mekanizmalarının bugünkükoşullarında şu veya bu ülkenin temel ekonomik göstergelerinin gizlenmesi veya ilgili verilerin çarpıtılması tamamen manasız.

Uluslararası Para Fonu (İMF) ve Dünya Bankası'nın verilerine göre son iki yılda Türkiye ekonomisi ülkenin tarihinde en iyi temposuyla gelişti. 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye ekonomisi yüzde 8,9 ve yüzde 8,5 artış gösterdi. Türkiye hükümeti, ülkede ekonomik krizin önüne geçmeyi ve bütçedeki açığı azaltmayı başardı. Öte yandan Türkiye ekonomisinin şimdiki modeli ihracata dayalı olduğu için dünya piyasasındaki her çeşit geçici değişmeler ve dünya ekonomisinde devam eden kriz kaçınılmaz olarak Türkiye ekonomisinin temel göstergelerine etki yapıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2012 yılının sonlarında Türkiye’nin gayri safi iç hasılasında artış yüzde1,6'ya kadar düştü. Halbuki bu dönemde yüzde 2,6 artış olacağı tahmin ediliyordu. Aynı dönemde sanayi üretiminin göstergelerinde yüzde 5,7 düşüş kaydedildi. Bu bağlamda pekçok Türk eksperler bu durumun başlıca nedeni olarak dünya ekonomisinin artış hızının yavaşladığına ve Euro bölgesinde kriz yaşandığına işaret ediyor. Zaten tüm bunlar Türkiye’nin yanı sıra pekçok diğer ülkeleri de etkiliyor. Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar’a göre bunun için hükümetin 2013 yılında Türkiye ekonomisinin artış temposunu arttırmak amacı ile bugünden tedbirleri alıyor.

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur, hükümeti yeni bir ekonomi modelini oluşturmak için ya ülkenin ihracatını yeni piyasalara yöneltmeye veya iç talebi teşvik etmeye çağırıyor.

Bu çeşit açıklamalar Ankara’da bazıları tarafından eleştirel olarak nitelendirildiği takdirde Ercan Uygun veya diğer uzmanlar cezai sorumluluğa mı çekilecekler?

Böyle bir olasılık, Türkiye’de ve dışında ekonomistler arasında kuşku ve şaşkınlık uyandırıyor.

Bloomberg Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, sözü geçen yasanın yürürlüğe girmesi sonucunda Commerzbank Alman Bankası, durum aydınlığa kavuşuncaya kadar ofis çalışanlarını Türkiye’den geri çağırdı. Bank of America ve Merrill Lynch tarafından yeni yasanın Türkiye’deki faaliyetlerine yapacağı etki konusunda hukuksal ekspertiz başlatıldı.


GÜRSES: YASAYLA İSTENEN "BOZGUNCU" İLAN EDİLEBİLİR.

Radikal gazetesi yazarı Uğur Gürses de yasayı eleştirenlerden.

Gürses, bugünkü "Hükümet borsadan sonra SPK'ya da el koydu!" başlıklı yazısında, "Bu yasa ile işini iyi yapmayan siyasetçilere, isteyeni ‘bozguncu’ ilan edebilme ve cezalandırma olanağı sağlanıyor" yorumunda bulundu.

Yasada suç tanımının çok muğlak ve öznel ifadeler içerdiğine işaret eden Gürses, Borsa ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun son düzenlemelerle tam olarak hükümetin hâkimiyeti altına alındığı görüşünde. Mali piyasalardaki aykırı görüşler, resmi görüşle ya da yürütmenin görüşleriyle uyumlu olmayan her ifade, değerlendirme, yorum ve uzman raporu, artık savcıların masasında kendini bulabilir.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Aslında şu anda ekonomi o kadar kötü ki, Çin'li politbüro üyesi yerden göğe haklı.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön