View Single Post
Eski 12-01-2013, 23:51   #29
bozon
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2010
Şehir: Mersin
Mesajlar: 217
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wisdom Mesajı Göster
Sayın arkadaşlar,
Benim naçizane düşüncem, tarımın yok edilmediği yönünde. Yani tarım yok edilmiyor. Ancak son derece stratejik ve son zamanlarda kar getiren bir alan olması nedeni ile sadece el değiştirme durumu var gibi. Daha önce geçimlik üretimden pazar için üretim yapan köylü yerine tamamen pazar ve kar için üretim yapan kapitalist girişimciler bu alana girmeye başladı.

Bunu yaparken değişik mekanizmalar kullanılıyor. Birincisi politikalar: devlet eli ile alınan kararlarla küçük çiftçinin tarım yapamaz hale getirilmesi sağlaniyor. Desteklerin kalkması bazı ürünlerde kotanın getirilmesi vb. Aynen fındık, şeker pancarı ve tütünde olduğu gibi. İkincisi tarımı destekleyen devlet kuruluşlarının özelleştirilmesi. Bu şekilde çiftçi pazar ilişkilerinde aracı tefeci ve büyük sermaye ile başbaşa bırakılıyor. Üçüncü olarak da piyasa mekanizması ve pazar ilişkileri çerçevesinde fiyat politikaları ile çiftçi rekabet edemez durumu getiriliyor.

Sonuç, küçük üretici tarım yapamaz hale geliyor. Ya tarlasını satmak zorunda bırakılıyor, ya büyük sermaye kontrolünde sözleşmeli tarım yapmak durumunda kalıyor ki bu durum kendi tarlasında ücretli tarım işçisi durumuna düşürüyor. Devamında ya köyü terk ediyor, şehre iş aramaya gidiyor; gençlerin büyük çoğunluğu tarımda gelecek göremediği için bunu yapıyor, ya da çoğunlukla yaşlıların maruz kaldığı gibi yoksulluk içinde zar zor geçinmeye çalışıyor. Son olarak da bir parça bilgi ve mücadele gücü var ise farklı geçim stratejileri araştırıyor.

Tarımın diğer önemi de stratejik bir konumda olması. Gıda ürünlerinin üretimini ve pazarını kontrol edenler (ki dünya genelinde gıda ürünlerinin ticaretinin yüzde doksanından fazlasını 5-6 uluslar arası kuruluş kontrol ediyor) diğer insanları, bölgeleri ve ülkeleri kontrol etme gücünü de elinde tutabiliyor. Son 30 yıldır dünya genelinde olan budur. Son çeyrek asırda dünya tarihinde olmadığı kadar çok gıda ürünü üretilriken (kişi başına düşen miktar) aynı zamanda dünyada hiç bu kadar da çok açlık olmamıştı.

Bunun temel nedeni (açlığın) küçük bir azınlığın daha çok kar güdüsü ile dünya gıda üretimini (tarlalara el koyarak, finans sektörü aracılığı ile ve devletlerin uyguladıkları ekonomi politikaları ile) ve ticaretini kontrol ederek yerel üretimi ve üreticileri yok etmesidir.

Bunları önlemenin yolları var mı? Elbette var ....
Sayın wisdom, "yol"lar neler? Devam etmenizi isterim. Çünkü sorunu güzel bir şekilde dile getirdiniz.
Selamlar.

bozon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön