View Single Post
Eski 09-01-2013, 17:32   #19
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Türkiye'de tarım konusu çok kolay irdelenebilecek bir konu değil. Zira Türkiye Dünyadan kopuk ziraat politikalarına sahip olamaz.

Tarımın Osmanlıdaki devlet politikalarına ve Cumhuriyet ile değişen şartlar ve Planlı kalkınma döneminde devletin bu konudaki politikaları , ve nihayet global dünya tarım politikalarından ayrı irdelenmesi zordur.

Zordur derken , yukarıda kısaca bahs ettiğim faktörleri göz önünde bulundurmadan anlayabilmek zordur. Ve sadece bir döneme bakılarak anlamak mümkün değildir. Tarım devletlerin politikalarına çok sıkı sıkıya bağlı ve denetimi, yönlendirmesine bağlı bir sektördür. Diğer sektörlere devlet müdahalesi tarım sektörü kadar değildir.
Ve devletin tarım sektörüne müdahalesinin çok eskiler gittiğini söylemek mümkündür.
Aklımdaki bir örnek , Mısırın M.Ö 18 yüzyılda ( tarihe bakarmısınız ) devletin ürünün bol olduğu yıllarda köylüden ürün alıp stoklaması ve kıt yıllarda kullanılması şeklinde olmuştu.

Bu metot Osmanlıda ve Cumhuriyetin ilk yıllarında bizde de uygulanmıştır.

Köylü bu metodla fiat dalgalanmalarından korunmuş . Bu devlet eli ile yapıldığından, spekülatörlere fırsat verilmemiş oluyordu. Ama bugün bu konu spekülatörlerin oyunlarına açık hale getirilmiştir.

Son dönemlerde tarımsal ürünleri alıp köylüyü spekülatörlerden koruyan Tarım ürünleri alım koop leri birer birer yok edilmiştir. Bu gün tarımız en büyük problemi ürün satın alan koop lerin yok edilmesinden kaynaklanıyor.

Farklı bir açıdan da bakalım istedim .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön