View Single Post
Eski 07-01-2013, 18:24   #6
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn. Sakaki. bakıyorumda son zamanlarda elde ettiğiniz adaylar (ağaçlar) geçen yıllardakinlerden çok farklı. artık ince fidanlarla değilde oldukça kalın bedenli çok yıllık, yaşlı ağaçlar. durum böyle olunca daha başlarken oldukça önemli bir zaman kazanımı ve şekil avantajı elde ediyorsunuz. bonsai ye başlarken ilk olarak kalın bedenli bir ağaç la başlamanın önemini son adaylarınızla birlikte daha da iyi anlatmış oldunuz.
zeytin adayınız inanılmaz güzel. hatta "ben buradayım" der gibi.
ağacı sizin gibi birebir canlı görme şansım olmasada çizimle size düşümcemi anlatmak istedim. eğer üstteki dalı biraz daha yukarı kaldırırsanız kesi yerinide kolayca gizlemiş olacaksınız.
Merhaba sn badrobot.

Aynen dediğiniz gibi, aday seçmeyi gerçek anlamda yeni öğreniyoruz
(En azından şahsım adına konuşuyorum!)
Öğrendiğinizi sanıyorsunuz ama bir sonraki sene bir bakıyorsunuz ki olmamış
Elbette bu da geliştiğinizin, ilerlediğinizin bir göstergesi bence.
Bu konuda sevgili Hazeyn'e de çok şey borçluyum! Fırsat buldukça bir araya gelip fikir alışverişi yapıyoruz ve etkileşimin sonucu karşılıklı gelişim de kaçınılmaz oluyor. Aynı zamanda bonsaiden aldığınız zevk de katlıyor.

Tabii ki bonsaiye ince fidanlarla veya tohumdan başlamak olmaz diye birşey söylenemez. Ama bunun için öncelikle uzun bir zamanı göze alacak kadar sabrınız ve ikincisi uygun yeriniz (bahçe, vs.) olacak ve elbette buna uygun hareket edeceksiniz. Yani incecik fidanı alıp çok erkenden minnacık saksılara sokuşturmanın bir anlamı olmuyor maalesef, çünkü böyle bir yöntem uyguladığınızda yıllar geçse de adayın gelişmediğini veya çok yavaş geliştiğini görüyorsunuz... şu ana kadar da gördük bunu örneklerle.

Zeytine gelince, çiziminiz ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum!
Çizimde o oklarla gösterdiğiniz dalların belirttiğiniz gibi biraz sağa eğilmesi gerektiği kaçınılmaz zaten siz de bunu belirtmişsiniz. Ama ben şöyle yapmayı düşündüm: Bir sonraki saksı değişiminde bu delice zeytini biraz daha sağa doğru yatırarak yerleştireceğim saksıya! Zaten farkındaysanız hem sağdaki hem soldaki dalın aynı şekilde eğilmesi gerekiyor.

Bu işlemi neden şimdi yani bu saksıya alırken yapmadınız derseniz; istediğim şekilde/açıda ekim yapabilmek için köklere müdahale etmem gerekiyordu, ama köklerde sorun olduğundan ve bitki çok hırpalanmış bir durumda olduğundan bu riske şimdilik girmek istemedim. Önümüzdeki bahara halledeceğim inşallah.

Size de başarılar dilerim.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön