View Single Post
Eski 03-01-2013, 23:41   #5
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
M) Lava taşı (Lava rock)

Magma soğuyup katılaştığında volkanik kayaçları oluşturur. Bu kayaçlar, yeraltında veya yerüstünde katılaşmasına göre iki gruba ayrılır; yerüstünde taşlaşan grupta ponza, bazalt, andezit, volkan camı yer alır.


Bu volkanik kayaçlardan ponza, içeriğindeki ana elementler ve fiziksel farklılıklardan ötürü asidik ve bazaltik olmak üzere yine ikiye ayrılır.

Asidik ponzayı Nevşehir taşı veya topuk taşı ismiyle ve süngerimsi, beyaz-gri rengiyle tanırız. Bazaltik ponza ise kırmızı, kahverengi ve siyah tonlardadır. İşte lav taşı olarak adlandırılan taş, volkanik bir kayaç olan bazaltik ponzadır aslında.

Lav taşı, demir ve magnezyum bakımından oldukça zengindir ve gözenekli yapısı ile iyi bir havalandırma ve drenaj sağlar.


ÖZET

Buraya kadar saydığım gerek organik gerekse inorganik bileşenlerin hem sayı olarak çokluğu hem de içerikleri sanırım biraz kafanızı karıştırmıştır. Aslına bakacak olursanız, bonsai toprak karışımınızda bu maddelerin hangisini ve hangi oranda kullanacağınıza zaten deneyim kazandıkça siz daha iyi karar verir bir hale geleceksiniz.

Organik bileşenlerden hangisini kullanırsanız kullanın, mümkün mertebe steril ve güvenilir olmasına özen gösterin, aksi halde başınız hastalık, zararlı ve böcekler, mantar, enfeksiyon gibi dertlerden kurtulmaz.

Asıl kafa karıştıran inorganikler ise aslında bonsai toprağı bakımından 3 ana başlıkta toplanabilir:
- Su ve besin tutma yönünden tercih edilenler (Perlit, Vermikülit, Diyatomit),
- Kılcal köklenmeyi teşvik etmek amacıyla tercih edilenler (Akadama, Arkillit/Turface, Kanuma)
- Havalandırma ve yalıtım amacıyla tercih edilenler (Ponza, Zeolit, Skorya, Lava taşı)

Tabii ki hepsinin ortak özelliği de drenajı artırıcı olmasıdır. Tüm bunların dışında kalan dere kumu ve Haydite/Hydroton/Seramis ise drenajı ekstra artırmak bakımından eklenen öğelerdir. Bunlara toprağın besleyici özelliğini artırıcı kompost veya gübre gibi organikler eklediğinizde işiniz bitmiş olur.

Yani karışımınız, ağacınızın ihtiyaçlarına uygun şekilde su ve besin tutucu, havalandırma ve yalıtım sağlayıcı, drenajı artırıcı ve köklenme sağlayıcı olduktan sonra gerisinin bir önemi yok. Pahalı ve zor bulunan akadama yerine turface hatta bildiğiniz kiremit kırıkları, pahalı vermikülit veya diyatomit yerine kolay bulunan ve ucuz olan perlit, yine bulunması zor olan zeolit, skorya veya lava taşı yerine ponza işinizi gayet tabi görecektir.

Bunların karışım yüzdeleri için belirli bir reçete vermek çok yanlış olur. Bu yüzdeler, ağacınızın ihtiyaçları, iklim koşullarınız, sulama rejiminiz gibi birçok değişkene göre ve deneyim kazandıkça sizin belirlemeniz gereken oranlardır. Unutmayınız; bir sığla ile zeytinin veya afranın ihtiyaçları çok farklıdır, aynı şekilde Japonya ile Türkiye'nin veya İngiltere'nin iklim koşulları çok farklıdır.

Unutmayınız: Bonsainiz için iyi bir toprak, iyi bir drenaj özelliğine sahip olmasının yanı sıra ağacınızın ihtiyaç duyduğu oranda su/nem ve besin tutma kapasitesine sahip olan topraktır. Drenajı iyi olmayan bir toprak kök çürümesine, drenajı iyi olup besin ve sus tutma kapasitesi çok yetersiz bir toprak ise bitkinizin sağlığının uzun veya kısa vadede bozulmasına neden olacaktır.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön