View Single Post
Eski 03-01-2013, 23:38   #4
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
I) Kanuma

Kanuma, Japonya'da açelya çiçeklerinin esas olarak yetiştiği yerdeki yerel bir toprak türüdür. Tıpkı akadama gibi kanuma da madencilik teknikleri ile elde edilir ve esas olarak asitli toprağı seven bitkiler için kullanılır ve ince kök gelişimini teşvik eden bir maddedir.



Kendi ağırlığından daha fazla su tutma kapasitesine sahip olup, toprağı gözenekli yapıya getirerek havalandırma da sağlar. pH değeri 4.5 ile 5 arasındadır.

Hem akadama hem de kanuma saksı değişim derdini oldukça kolay hale getirir, çünkü köklerin sert ve kalın olarak gelişmesi yerine, kılcal formda gelişmesini sağlar.

Kanuma her ne kadar açelya gibi asitli toprağı seven bitkiler için tercih edilse de, asitlik değerinin akadamadan daha yüksek olduğu söylenemez, sadece yukarıda da bahsedildiği gibi Japonya'da açelyaların yetiştiği bölgenin doğral toprak örtüsü olması sebebiyle ünlenmiştir. Oysa açelyalar akadamada da gayet iyi bir gelişim gösterir.

Hem akadama hem kanuma granüler killerdir ve gözenekli bir toprak yapısı sağlayarak güzel bir kök gelişimine yardımcı olurlar. Kullanılmadan önce un eleğine benzer bir elekle elenerek tozdan arındırılmaları gerekir.

K) Haydit (Hydite) - Hidroton (Hydroton) - Seramis (Ceramis)

Her ne kadar bu üç madde de aynı şeyler olmasa da kullanım amaçları, üretiliş şekilleri, özellikleri vs. bakımından ayrı ayrı anlatmaya değer görmediğim için üçünü de fırınlanmış kil parçacıkları, topları, partikülleri adlarıyla bir başlıkta vermeyi daha uygun gördüm.



Genelde kahverengi tonlardadırlar. İyi bir drenaj ve havalandırma sağlamalarına karşın, perlit, vermikülit, pomza ya da diyatomit kadar su tutucu değildirler. Bu yüzden daha çok drenaj amacıyla toprak karışımında veya saksı diplerinde kullanılmaktadırlar.

L) Skorya (Scoria)

Skorya oldukça gözenekli yapısı ile pomzaya benzer özellikte, koyu (kahverengi-siyah) renkli ve içeriğinde bazen kristaller de bulunabilen volkanik bir taş olup, bileşimi andezitik veya bazalt olabilir.




Magma içerisinde çözünmüş olan gazların püskürme esnasında dışarıya çıkarken oluşturduğu gözenekli yapısı sayesinde her ne kadar özkütlesi düşükte olsa 1'den büyüktür ve suda batar, ayrıca ponzaya göre su tutma kapasitesi daha düşüktür.


Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön