Konu: Bal
View Single Post
Eski 03-01-2013, 22:01   #102
huseyintopal
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: Rize
Mesajlar: 1
Anzer Balı

Anzer Balı
Anzer balı tam bir şifa kaynağıdır.

Her derde deva Anzer balı hakkında bilgiler vereceğiz.Anzer balı her derdinize iyi geldiği gibi doğal şifa kaynağıdır,en iyi Anzer balı Rize Anzer balıdır.Anzer Balı, dünyada sadece Türkiye’ye ve Türkiye’de de Yeşil Rize’ye özgü bir besindir. Bu yönüyle besinden öte bir kültürdür Anzer balı. Türkiye de sadece Rize İli, Anzer Yaylasında üretilebilen emsalsiz bir bal türüdür Anzer Balı. Yaklaşık 500 civarındaki kır çiçeği florasına (bitki örtüsüne) sahip Anzer yaylasında ki 45 Endemik çiçek türü yalnızca bu yörede yetişir. Deniz seviyesinden 2100 metre yükseklikteki Anzer Yaylası, ağaçsız dağları ve her tarafı yemyeşil ve sadece Anzer Yaylasında yetişen çiçeklere ev sahipliği yapar. Bin bir derde deva olan Anzer balı da bu eşsiz çiçeklerden elde edilir. Anzer balı insan hayatı için, sağlıklı bir yaşam kaynağı ve hepimiz içinde muhteşem bir lezzettir. Anzer balında diğer bütün ballardan farklı bir lezzet ve şifayen özellikler bulunur. Yöre insanı bu durumu ilginç bir vecizeyle anlatır. Zamanında aşırı bal yiyip hastalanan birisini hekime götürdüklerinde, hekim hastaya, Anzer Balı yiyecek, demiştir.

Yüzlerce çiçek çeşidinin harmanlandığı Anzer Yaylası Ballı köy ve Çiçekli köy adı verilen iki köyden oluşur. Bu isimlerden de anlaşılacağı gibi bölgenin en belirgin özelliği olan bal ve çiçek yerleşim yerlerine de ad olarak konulmuştur.

İlkbaharın sonlarında Anzer yaylasında ki bitki örtüsü uyanır ve yeşillenmeye başlar, Haziran ayının sonlarına doğru Anzer yaylasında yeşillenme ve çiçeklerdeki çeşitlilik doruğa ulaşır. Haziran sonlarında başlayan Anzer balı üretimi doğadaki çiçek noktalarının azalması ve çiçeğin zamanının geçmesiyle 15 Ağustostan sonra kısmen biter.
Kaynak : Anzer Balcısı - Balcisi - Balcılık

huseyintopal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön