Teknoloji derken yanlız seranın mekanizasyonunu düşünmeyin. Domates ağacı olayını göz önüne getirin. Bir tohumdan 1300 kg (veya 1300 adet) alınırken yapılan sadece sulama ve kontrol edilen fiziki şartlar değil. Tohumun ıslahı sırasında optimum sonuç almaya yönelik müdahaleler var. Tohum açılıp genlerine, organizmasına operasyonlar yapılıyor. Ayrıca müşterinin serası an be an merkezin kontrolu altına alınıyor. Fideler ve daha sonra bitkiler her an kontrolda olup. Parametreler bitkinin anlık ihtiyacına göre ayarlanıyor.
Diğer gelişmiş, modern seralarda ısı, nem, CO2, havalandırma gibi değerler otomatik olarak ayarlanıyor. EC de ise, baştan tespit edilen değerler, gün boyu sabit tutulmaya çalışılıyor. Ben öyle sanıyorum ki, miracle serada bu işlem, istenen sabit değerlerde tutulmak yerine. Bitkinin an itibari ile, ihtiyacı olan, elementlerin ilavesi şeklinde kontrol ediliyor.
Kendi ifadelerine göre 60 değişik parametreye müdahale ediliyor. Ama işin sırrı olan bu parametrelerin neler olduğunda. İşte onları söylemiyorlar. Sevgiyle.
Halil Balaban
|