View Single Post
Eski 29-12-2012, 10:24   #28
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syıldıran Mesajı Göster
Vintervaş vb. DNOC Amonium ihtiva eden sarı renkli zehirli bir yağlı emülsiyon olup kış şartlarında yaprağını döken ağaçlara uygulanan bir yağ olup kışlık yağ olarak adlandırılır. Porkan vb. ise beyaz renkte zehirsiz mineral yağ emülsiyonu olup , yazlık yağ olarak adlandırılır. Ilıman bölgelerde yaz kış , soğuk bölgelerde yaz şartlarında kullanılır. Aynı yağ yazın kullanıldığında yazlık yağ , kışın kullanıldığında kışlık yağ değildir.
"Dormant oil is a term that was originally used to refer to heavy grade oil products used on woody plants during the dormant season. These older products caused phytotoxic effects if used during the growing season, so were limited to dormant season applications. These products have now been replaced in the horticultural market with lighter grade, more highly refined products that can be used both in winter and summer. The term dormant oil now refers to the time of application rather than the product. Dormant oil applications target overwintering insects and can kill adults, nymphs and eggs of insects like mites."

"Kışlık Yağ terimi orijinal olarak bitkilerin soğuklama dönemlerinde odunsu bitkilerde kullanılan petrol bazlı ağır mineral yağlar için kullanıldı.Bu eski ürünler bitkilerin uyanık olduğu dönemde kullanıldığında fitotoksite etkileri gösterdiğinden kullanımları soğuklama dönemleriyle sınırlıydı.Bu ürünler, hem kışın, hem de yazın bitkilerin büyüme döneminde kullanılabilen, daha hafif ve yüksek derecede rafine edilmiş yağlara yerlerini bıraktılar. Kışlık yağ terimi artık mineral yağın kendinden çok uygulama zamanını ifade eder. Kışlık yağ uygulamaları kışlayan böcekleri hedefler ve akarlar gibi böcek erişkin, nimf ve yumurtaları öldürür."

Literatürde artık, yağlar kullanıldığı zamana göre adlandırılıyorlar. Bahsettiğiniz markalar zeytinde ruhsatlı mıdır bilmiyorum, öyle olsaydı dahi DNOC ammonium insan ve çevreye çok zehirli bir insektisit ve insektisit kullanımı zaten hiç bir şekilde önerilmiyor.

Ek:
DNOC ve tuzları (amonyum, sodyum, potasyum) kullanımı 304/2003 (99/164) madde numaralarıyla tarımda pestisit olarak kullanımı dokuz yıl önce Avrupa Birliğinde yasaklanmış. Türkiyede hala serbest mi bilmiyorum. Satıcılar Vinter Vaş (Winter wash demek istiyorlar galiba. Kış yıkaması, kış kaplaması gibi bir şey) diye satıyorlar. Konumuz ile uzaktan yakından alakası yok.


Düzenleyen MeyveliTepe : 29-12-2012 saat 13:26 Neden: Ek
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön