View Single Post
Eski 28-12-2012, 10:42   #32
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster

Kayınpederim; 80'ine (sağlıklı ömrü olsun) yaklaşıyor. Maşallah turp gibi. Eklem ağrıları dışında şimdiye kadar şikayetini görmedim, duymadım. Durduğu yerde köpüren ekşi yoğurdu (ama doğal) yediğini de bilirim, küflü peyniri yediğini de.
Sayın gülenmelek..

Benim annem de 87 yaşında, turp gibi..dizlerinden başka bir sıkıntısı yok..
Ben ayrıca, 80-85 yaşlarında olup pofur pofur sigara içen turp gibi çok insan tanıdım, tanıyorum..Bunlar biraz istisna durumlar..

Gelelim küflü peynire yine..

Ülkemizde her satılan küflü peynir riskli olmayabilir..Üniversitelerce bu konuda yapılan araştırmalarda şöyle tesbitler yapılmış:

''...Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atasever, değişik marketlerde satışa sunulan 50 değişik türde küflü peynir üzerinde 3 ay süren araştırmanın sonucunda tüketilen peynirlerin yüzde 88’inde aflatoksin maddesi ortaya çıktığını, bunun da halk sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu ifade etti.''

Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu’da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7’sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.

Kfl Peynir Zararl m?

Kısacası burada çok büyük bir risk var..Piyasada ne İSO belgesi, nede Tarım Bakanlığı onayı olmadan üretilip rastgele satılan bu peynirlerle rus ruleti oynama lüksümüz olmamalı..


Ama, bakın olumlu gelişmeler de var:


''...Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı'nın başkanlığında yürütülen proje sayesinde artık Türkiye'de de sağlıklı küflü peynir üretilebilecek.


...küfler mikotoksin dediğimiz ürünler üretmekte ve bunlar sağlığı zararlıdır. O nedenle de buna bir çözüm olarak, bu küflerin teşhisi, toksin üretip üretmedikleri konusunda proje hazırladık. Bunu bir sorumluluk olarak gördük ve bu alanda çalışmalar yapan öğretim üyeleri olarak TÜBİTAK'a proje sunduk.

Proje kapsamında çok fazla örnek sayısıyla bölgedeki kalitesi ve aromasıyla iyi olarak bilinen örnekleri analiz ettiklerini belirten Çakmakçı, yaptıkları analizde toksin oluşturmayan küfleri belirlediklerini ifade etti.
Elde ettikleri küflerle peynir elde edeceklerini kaydeden Çakmakçı, şöyle konuştu:
''Ancak peynir ortamında bunların gelişmeleri nasıldır diye de araştırmaya devam etmek istedik. İnşallah ileride bizim de her yönüyle güvenilir, kültürel özellikte olabilecek küfleri üretmeyi ve dışa bağımlılığımızı belli bir ölçüde azaltmayı hedefleyen bir proje daha hazırladık. Civil peynirde kendiliğinden oluşan küflerin toksin üretip üretmedikleri ve üretmeyenler konusunda bir proje hazırladık. O proje de kabul edildi. Bu konuda çalışmaya devam edeceğiz.''

TRKYE SALIKLI KFL PEYNR RETECEK Haberi - MilletinSesiGazetesi.com

Küflü peynirlerin starter kültürle yapılması gerek..Doğal yolla küflendirilen peynirlerde çok büyük risk var..İşi şansa bırakamayız..
İnşallah üniversitelerle büyük güvenilir gıda firmaları elele vererek İSO belgeli, tam denetimli, Tarım Bakanlığı onaylı küflü peynirleri üretirler ve bunlar soğuk zincir içinde güvenilir ambalajlar içinde marketlerde satışa sunulur, hatta ihracatı yapılır..
Böyle olursa ben bile yerim..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön