View Single Post
Eski 28-12-2012, 08:35   #30
evzel
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-09-2012
Şehir: diyarbakır
Mesajlar: 85
[QUOTE=gülenmelek;1075812](Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?
Sayın Gülen melek ben bir süre Erzurum'da çalıştım orada da bu yöntemle peynir yapıyorlardı. İlk zamanlar bu yenmez diye yüzüne bakmıyordum. Sonra bir tadına baktım peyniri sevemedim ama çökeleğini çok sevdim. Komşum bunu bildiği için çökeleği hep bana veriyordu. İddia edildiği gibi zararı olsa Erzurum'da tavan yapardı bu hastalıklar, bence beslenme alışkanlığıyla alakalı bir durumdur. Hiç tüketmediği bir besini birden fazla tüketmeye başlayan bütün insanlarda tepki gelişir. Mesela kayısının çekirdeğinde siyanür var çok tüketmeyin zararlı olur diyorlar, bir yeğenim var hayatımda onun kadar kayısı çekirdeği yiyen birisini görmedim. Çocukluğundan beri öyle, şimdiye kadar sağlığında bir probleme neden olmadı.

evzel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön