Bugün çarşıda gezerken hadi birde şu peynircilere bir göz atayım dedim, neler yapıp neler satıyorlar diye..
Üç peynircide, en çok dikkatimi çeken şey, ''Erzurum göğermiş peyniri'' diye sattıkları peynir oldu..
Dükkanların dışında, ya uyduruk , ekmek dolabı gibi soğutmasız dolaplarda 1-2 kiloluk peynirleri basit naylon torbalara koymuşlar, ya da 15-20 kiloluk peyniri yine naylon torbalar içinde dükkanın dışına koyup sergilemişler..Vakkumlu poşet falan yok yani..Acaip, yeşilimsi olmuşlar..
Bugün hava 17-18 derece..O peynirler bu sıcakta 2-3 gün beklesin, beyaz peynir bile olsa zaten ''göğerir''ler (!!!)Bu sıcakta en sağlıklı peynir bile ''küflü peynir'' oluverir..
İnsanlar bunlara nasıl para verip alırlar hayret ediyorum..
Görünce peynir yemekten vazgeçer insan..Kimsenin umurunda değil..
Peynir dediğin, mutlaka soğuk zincir içinde olmalı..
Bazen o bile yetmiyor..Vakumlu paketi açıyorsunuz, buzdolabına koyuyorsunuz, orada bile hızla tüketilmezse 10-15 gün içinde değişmeye başlıyor..
Ya kalıbın üstü tuhaf bir şekilde kayganlaşıyor, ya da küflenmeye başlıyor..
Anlıyorsunuz tadının bile değiştiğini..
Bunları ''aman para verdim ziyan olmasın'' diyerek tüketmek bile doğru değil..
|