View Single Post
Eski 27-12-2012, 11:52   #20
Tura
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek Mesajı Göster
(Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?
Bu resimde gördüğünüz peynir küflenmiş...atın gitsin.

Bizm burada yıllanmış çömleklere ve keçi derisinden tulumlara basarlar.

Obruklara veya bodrumlardaki nemli kumlar içine gömerler.O serin yerlerde peynir olgunlaşır.

Taze peynir, preslerde veya ağır kütleler altında bir müdedet tutularak suyu alınır.
Kuru taze peynir, çömlek veya tulumlara kuvvetlice bastırılarak yerleştirilir.
Tulum veya çömleğe bastırma işlemi saatler sürer.

Eğer bu bastırma işi yeterince kuvvetli olmazsa ve suyu alındığı sırada su yeteri kadar alınmamışsa, peynirin serin yerdeki olğunlaşması esnasında peynir yer yer küflenir. Bu gözle zor fark edilecek kadar beyaz veya çok açık yeşil bir küftür.
Kullanmaya başlayınca beyaz küf, koyulaşmaya başlar...
Bu resimdeki gibi olunca sakın yemeyiniz.
Bizim buralarda derilerden çıkartılan peynir, bir müddet açık olarak bekletilip küflenmeleri sağlanır.
Bu küflü peynirler çok sağlıklı olmamakla beraber, Fırınlarda, taze peynirle karıştırılır Peynirli Pide yapılır. Peynir erir ve süner...üzerine kestirme dökülerek tüketilirse çok nefis bir şey olur.

Mesaj 20 deki resimde Sayın syuksek'in fotoğrafı artık yenmeyecek haldeki küflü peynirdir.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön