View Single Post
Eski 23-05-2007, 08:16   #13
aysemelike
Ağaç Dostu
 
aysemelike's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 434
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Benimki hepinizinkinin yanında tam gariban kalıyor Daha tomurcuklu çiçeğini bile açamadı. Ama çok tomurcuğu var. Bir tanecik kök benimki ondan mı acaba cılız? Yanına 4-5 kök daha diksem bu resimdekiler gibi olurlar mı ki?
Benim de Clematislerim var 4 renk. Bunlara bakıp moralinizi bozmayın, sizinkiler kaç yıllık bilmiyorum ama benimkilerden biri bu yıl çok gelişti (resmini daha sonra yollayayağım), biraz zamana ihtiyaçları oluyor, ve birde budama özellikleri çok önemli.
Dallar kurudu diye çok dipten kesmemek lazım. Her türünün (örneğin baharda çiçeklenene, yazın çiçeklenen, katmerli vs...) ayrı budama zamanı ve özelliği var.
Kökü mutlaka gölgede ve nemli tutulmalı, dallar ise güneşe doğru verilmeli. Bizde özellikle karadeniz bölgesinde küçük beyaz çiçekli "orman asması" adı ile "clematis vitalba" türü bulunuyor. Bu fotoğraftakiler ve dahi benimkiler hibritlenmiş alt türleri.
İngilizler çok meraklılar bu sarmaşığa, özel dernekleri bile var, renk ve çeşitlerini arttırmaya uğraşıp duruyorlar, yarışmalar bile yapılıyor....
Az kalsın unutuyordum, tohumdan yetiştirmek oldukça zor, bazılarının çimlenme süreleri 3-5 ay sürebiliyor. Tohumdan yetiştirecek olanlara mutlaka bu konuda bilgi edinmelerini öneririm. En güzel çoğaltma tekniği çelikleme ve kökten yeni sürgün ayırma...

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön