View Single Post
Eski 26-12-2012, 09:25   #12
tourkana
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Sayın zorr,

Bonsai ;ağaçların doğadaki tarzlarını esas alarak oluşturulmuş bir sanattır, ancak Çamlar gibi hemen hemer her tarzın uygulandığı bir türden bahsediyorsak bunun nedenlerini iyi araştırmak lazım ki dediğiniz gibi iyi araştırıldığından emin olabilirsiniz.

Bölgeler ,iklim ve toprak özellikleri ile hangi ağaç türlerinin yetişeceğine dair belirleyici olurlar. (Makro etkenler) Akçaağaçların Antalya'da doğada kendiliğinden yetişmemesi gibi.

Ekli resimden de görüleceği üzere ,
Tarzları belirleyen ise , ağacın bulunduğu (Mikro etkenlere sahip) yerdir, bir ağaç aynı ilçede sahil kesiminde ise deniz üzerinden gelen rüzgar nedeniyle eğilmiş(Bkz. Antalya sahilindeki Fıstık çamları) ve kendini bu rüzgara göre geliştirmiş iken , 100 metre ilerisinde korunaklı bir alandaki ve düz zemine sahip bir yerdeki aynı türde başka bir ağaç dik formda onlarca metre yukarı gelişebilir. Ya da aynı dağ üzerinde görünen farklı tarzdaki aynı türdeki ağaçlar gibi.

Goyomatsu ( Pinus Parviflora ) üzerindeki dik tarz(formal upright) bonsai örneklerine, arama motorunda yapacağınız basit bir arama ile ulaşabilirsiniz.

https://www.google.com.tr/search?q=j...w=1280&bih=643

https://www.google.com.tr/search?hl=...ApK2hAfNg4GYBg

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg tarzlar gibi.jpg (33.2 KB, 112 views)
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön