View Single Post
Eski 22-05-2007, 22:35   #10
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Clematis=akasma,yabanasması
Clematislerin bende de beyaz ve eflatunu var. Bordo,mavi ve fujyasını kurudular diye seneler önce söktüm.Kurumadıklarını öğrenmem bana üç clematise maloldu.Çelik ve tohumdan üretilebileceği yazıyor .Bu yıl tohumdan üretmeyi deneyeceğim.Şu anda benim çiçeklerim geçti.Önümüzdeki günlerde tohum alacağım.Yaz sonuna doğru da çelikden bir deneme yapacağım.
Çok parlak ve renkli çiçekleri var. 200 değişik çeşidi var.Toprak ayırımcılığı yapan bir bitki.Clematis yarı güneş alan veya güneş alan yerleri sever,asla bütün gün kızgın güneş alan yerleri sevmez.Mesela güneye bakan duvarlara sardırıldığında veya bu duvara çok yakın dikildiğinde bir süre sonra kurur.Clematisin kökleri mutlaka gölgelik bir yerde olmalıdır.Bunun için clematisin dibine köklere gölge verecek daha ufak bitkiler ekilebilir veya ekilmelidir.Kökler mutlaka serin ve gölgede olmalıdır.Kökler direk güneş alıyorsa,bitki bir süre sonra kurur.
Clematis geçirgen(kumlu),zengin ve suyu süzen toprak yapısını sever.Sıkı ve taban suyu yukarıda olan toprakları sevmezler.
İlkbaharda bitkiye kompost ve uzun süre etkili olan bir gübre verilirse iyi olur.
Clematisin en büyük düşmanı bir mantar türüdür.Bu mantar toprakta bulunur ve topraktan bitkiye geçer.Bitkinin yaprakları bir kaç hafta içinde kahverengileşir ve bitki kısa sürede kurur.
İri çiçekli clematisler;Jackmanii,Viticella,Patens
Küçük çiçekli clematisler;Montana,alpina,tangutica,vitabella
örnek gösterilebilir.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön