View Single Post
Eski 24-12-2012, 23:57   #20
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
...toprağa bile 3% bordo bulamacı ile kaplama yapmalısınız. Bakır kabuklu biti yakar ve zehirler...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
... temmuz ve ağustos ayında decis EC kullandık. Bu ilaç bize ilçe tarımın böyle yoğun olduğu dönemlerde ve kontrollü tarımda kullandırttığı ilaçdı, kalıntı bırakmadığı söylendi...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Meyvelitepe
Gövdeye göre ağaçlar biraz fazla sıkışık sanki. Bu da aşırı kabuklu bit işgali için ortam hazırlamış. Şimdilik (mevsim itibaryla) bordo bulamacı, takiben kışlık yağ uygulaması öneriyorum (bordo bulamacı ile arasında yeterli zaman aralığı bıraktıktan sonra). Budama zamanı çok dal çıkartmanız gerekecek.

Kabukları bitleri tür tesbiti bakımından yakından incelemek ve bir kaç test yapmak için yoğun enfekte olmuş dallardan 8-10 tane kesip gönderin diyeceğim ama siz bilirsiniz. Buralarda test yapabileceğim örnek yok maalesef. Halil bey yapın demiş ama bordo bulamacını toprağa kaplamak taraftarı değilim.

Mart nisan gibi, bu zararlıların larvaları yumurtadan çıkacaklar. Korunmasız olacakları kısa bir zaman aralığında esas sonuç verici mücadeleyi o zaman vermek gerekecek. Normalde bu zararlıları parazitleyen böcekler popülasyonu konrol altında tutabiliyor ama civarda fazla zehir kullanılıyorsa parazitleyici sinek de kalmamıştır.

Not: Dallarda yoğun karınca da gözlemliyor muydunuz?


Nebraska Üniversitesi yayınlarından:
"Dormant oil is a term that was originally used to refer to heavy grade oil products used on woody plants during the dormant season. These older products caused phytotoxic effects if used during the growing season, so were limited to dormant season applications. These products have now been replaced in the horticultural market with lighter grade, more highly refined products that can be used both in winter and summer. The term dormant oil now refers to the time of application rather than the product. Dormant oil applications target overwintering insects and can kill adults, nymphs and eggs of insects like mites."

"Kışlık Yağ terimi orijinal olarak bitkilerin soğuklama dönemlerinde odunsu bitkilerde kullanılan petrol bazlı ağır mineral yağlar için kullanıldı.Bu eski ürünler bitkilerin uyanık olduğu dönemde kullanıldığında fitotoksite etkileri gösterdiğinden kullanımları soğuklama dönemleriyle sınırlıydı.Bu ürünler, hem kışın, hem de yazın bitkilerin büyüme döneminde kullanılabilen, daha hafif ve yüksek derecede rafine edilmiş yağlara yerlerini bıraktılar. Kışlık yağ terimi artık mineral yağın kendinden çok uygulama zamanını ifade eder. Kışlık yağ uygulamaları kışlayan böcekleri hedefler ve akarlar gibi böcek erişkin, nimf ve yumurtaları öldürür."

Ek ref:
OISAT Online Information Service for Non-Chemical Pest Management in the Tropics (Kimyasal Olmayan Zararlı Mücadelesi İçin Bilgi Servisi - Almanya)

Colarado Eyalet Üniversitesi Yayını

Dave's Garden

Zeytin Kara Koşnili ile mücadele Ocak Şubat aylarında yapılmalı

Kaliforniya Üniversitesi. Tek başına Türkiyenin tüm zirai kurumları, üniversiteleri, bilgili çiftçileri vb. ne varsa hepsinden daha fazla gerçek bilgi üretir.

Pests in Gardens and Landscapes - Scales (Bahçe ve Arazideki Zararlılar - Kabuklu bitler - koşniller)

"MANAGEMENT
Scales are often well controlled by beneficial predators and parasites, except when these natural enemies are disrupted by ants, dust, or application of persistent broad-spectrum insecticides. Preserving (conserving) the populations of parasites and predators (such as by
controlling pest-tending ants) may be enough to bring about gradual control of scales as natural enemies become more abundant. If scales become too numerous, a well-timed and thorough spray using horticultural (narrow-range) oil applied either during the dormant season or soon after scale crawlers are active in late winter to early summer should provide good control. Complete spray coverage of infested plants (such as the underside of leaves) is needed to obtain good control. Thorough spray coverage is especially critical when treating armored scales and oak pit scales, as these scales are generally less susceptible to pesticides than soft scales."


"Şayet karıncalar, tozlar veya geniş etkili insektisitler tarafından yok edilmemişlerse faydalı yırtıcılar ve parazitleyiciler tarafından yeterli seviyede kontrol edilirler.
...
Şayet sayıları çok artmış ise hem kış sezonunda hem haraketli larvaların görüldüğü geç kışta veya yazın tarımsal yağlar ile iyi bir kontrol sağlanabilir.
...
"

Fertility Management For Oil Olives Kaliforniya Üniversitesi Sonoma bölgesine ait bir süreli yayın (editörü Paul Vossen - Bana zeytin sineğinde kaolini öğreten şahıs). Dökümanda koşnillerin yağlar ile kontrolünden de bahsediyor.


The usage of mineral oils to control insects
Üç akademisyenin zeytin ve turunçgillerde kabuklu bitlere karşı tarım yağları kullanımını içeren bir makalesi.

Özetle; Sn.Merkal'ın muzdarip olduğu zararlıdan bir sonraki mesajda özel olarak bahsedeceğim. Ancak sert kabuklu bit (armoured scale insect) popülasyonunun aşırı olduğu durumlarda kışın yapılacak mineral yağ uygulaması, esas mücadelenin yapılacağı Nisan (ılıman yerlerde Mart sonu) ayında bir avantaj sağlar. Şayet fırsat bulunur ise, bulaşıklığın fazla olduğu durumlarda, zeytinde ruhsatlı bir mineral yağın kış uygulamasının yararı vardır.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Halil bey zeytinde kışlık yağ kullanılmaz, daha doğrusu yaprağını dökmeyen bitkilerde kışlık yağ kullanılmaz.
Kullananlar tecrübelerini de paylaşırsalar seviniriz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Zeytinde kışlık yağ kullananlar varsa tecrübelerini paylaşsınlar dedim cevap alamadım, sanırım yok,
Önermekte ne kadar doğru bilemiyorum.
Bana yazılmamış ama benim yazdığım bir şey üzerine Halil beye yazılıp kızım sana söylüyorum misali yapılmış. Ne zeytin ağaçları umurunda ne de kabuklu bit. Duymuş bir kere kışlık yağ yeşil aksamda kullanılmaz diye, ben de Sn.Merkal'a kullanın demişim ya. Fırsattır demiş.

Böyle fırsattır dediği başka şeyler de olmuştu geçmişte Ama, aklına gelmemiş bordo bulamacı kabuklu bitin kabuğunu nasıl eritiyor diye sormak, veya düşünmemiş bile toprağa kaplanmış bakır sülfatın (toprağa etkisini bir kenera bırakalım) daldaki, yapraktaki böcek ile ne alakası var diye. Hatta, anne sütüne bile geçen sentetik toksik bir madde olan deltamethrin'nin, zeytinde ve turunçgilde ruhsatlı olmamasını bir kenara bırakalım, nasıl bir ubyi doğal tarım önerisi olduğunu dahi sormamış

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön