View Single Post
Eski 23-12-2012, 19:49   #1810
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Aşağıdakiler için ne düşünüyorsunuz?

İşlenilmeyen toprak yüzeyi git gide sıkışarak sertleşir. Güneşlenmeye ve de havalanmaya ihtiyacı olmaz mı? Ara da bir yüzeysel işleme faydalı değil midir?

Atıklar genelde yakılır temizlik amaçlı. Kuru otlu bırakmak yangın çıkma riski yaratır.
-Her yıl 2 defa traktör sokup toprağı çiğnemek toprağı daha sertleştirir,sıkıştırır kanaatindeyim..Yağan kar, ardından gelen don ve humik asit sayesinde toprağın daha kabarıp, pamuk gibi olacağına inanıyorum ve buna 2 yıldan beri tanık oluyorum..Ayrıca toprak solucan kaynıyor, onlar havalandırır toprağı..Hem bu bıraktığım ince zeytin dalları, yaprakları, kuru otlar, ot kökleri solucanlar için sanırım hem barınak hemde gıda kaynağı olmalı..Belkide hızla bu yüzden artıyor solucan sayısı..
Yazmadığım birşey daha var; fidanlıkta eskiden 5-10 noktada karınca yuvaları görürdüm, bu yıl ilk defa sayamayacağım fazlalıkta karınca yuva delikleri var..
Yer altında ne kadar galeri açtıklarını varın düşünün..Bunlar toprak altında sarnıç görevi görür mü bilemem ama, toprağın su tutma-geçirgenliğini arttırır kanısındayım.

- Ben geçen yıl oldukça sert bir budama yapmıştım..sadece soba tutuşturmalık kalınlıkta olanları aldım..Kalan ince dallar, yapraklar, otlarla beraber her tarafta yayılı ve bunlar hızla ayrışıp çürüyorlar..
Yoğun ot birikintileri ve ot kökleri benimde aklıma yangın olasılığını getirmiyor değil..Ama, 3 tarafımda salma büyükbaş, küçükbaş hayvancılık yapan 2 komşum var..Yangın olasılığına karşı onlar benim sigortam..En ufacık bir kıvılcım onlara benden daha büyük zarar vereceği için yangın riski görmüyorum..Anında söndürürler..


Düzenleyen pria : 23-12-2012 saat 20:22
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön