View Single Post
Eski 18-12-2012, 20:09   #20
koparanköyü
Yeni Üye
 
koparanköyü's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-12-2012
Şehir: ELAZIĞ
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Soru şu; Köyde yaşasanız ve bu kooperatife üye olmak isteseniz 10 koyuna kendiniz mi bakarsınız yoksa bu kooperatife verir misiniz?
Bir kere koyun -keçi fiatları normal fiatlarından biraz yüksek.

Sizin koyunlar- keçiler aldığınız gün sağılmaya başlar. Süt geliriniz olur. 3 sene orada malınız olacak ama siz hiç bir şey alamayacaksınız.

10 Koyun senede iki defa kuzu yapsa , her seferinde 1-2 yavru yapsa , ve her kuzu 6 ayda koça gelse , yavrulama süresi 5-6 ay olsa , 3 sene sonunda sizin küçük bir sürünüz olur.

Ama kooperatife verdiğiniz para aynı kalır.

Bu proje bana sanki şehirse oturup köye - hayvancılığa gıpta ile bakan kimilerinin heyacanına hitap edip , kolay finansman peşinde koşuyorlar gibi geliyor.

Bu oluşum hayvancılık için bankalardan kredi alsa , çok kolay alırlar. İki yılı ödemesiz toplamda 7 yıl vadeli kredi alabilirler. Ama iki yıl sonunda krediyi geri ödemek zorundalar. BU YOLLA PARAYI GERİ ÖDEMEK GİBİ BİR DURUM YOK. Üstelik vermeyi taahhüt ettikleri miktar et ve süt, o zamana kadar oluşacak sürünün gübresinin tutarı kadar desek yeridir.

İsterseniz yukarıdaki verilere göre 3 yıl sonunda oluşacak hayvan varlığını hesaplamaya çalışın . Ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.
Doğru yazmışsınız ama ya köyde yaşamıyorsanız.!!!
Tekrar yazıyorum karşılıklı güven vede hukuken bağlayıcı bir tarafı yokmu,Bir avukat bunu aydınlatabilir,diyorum.

koparanköyü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön