View Single Post
Eski 18-12-2012, 13:04   #2
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Mammillaria, Cactaceae familyasında bulunan 2000 türden biridir. Kolay çiçeklenme özelliği ile kaktüs yetiştiricilerinin, özellikle de kaktüs hobisine yeni başlayan kaktüsseverlerin ilk tercihidir.

Mammillaria türü ilk kez 1812 yılında Adrian Haworth tarafından oluşturulmuş olmasına rağmen bundan önce M. mammillaris 1753 yılında Linnaeus tarafından Cactus Mammillari olarak tarif edilmiştir. Mammillaria konusunda uzman diğer kaktüs uzmanları John Pilbeam, David Hunt, Michel Lacoste'dir.

Gövdesindeki çıkıntıları temsil eden "mamma" kelimesinden ismini almıştır. 200'den fazla alttürü bulunan Mammillarialar genellikle Meksika kökenli kaktüslerdir. Spiral halde dizilmiş meme olarak tabir edilen çıkıntılarının uçlarında dikenleri yeralır. Diken sayısı, uzunluğu, formu alttürlere göre değişmektedir.

Kaktüs dikenleri çevre dikenler ve merkez dikenler diye ikiye ayrılır. Mammillarialar genelde birbirlerine benzer alttürlere sahiptir bu sebeple etiketleme kolay değildir. Etiketlemede işi kolaylaştıran işte bu merkez dikenlerin rengi, uzunluğu ve formudur. Ya da merkez dikenin yeralmadığı alttürlerde etiketlemede çevre diken sayısı önem kazanır.

Çiçekleri taç gibi bitki çevresini, tepesini halka şeklinde sarar. Pembe, beyaz, sarı, beyaz-pembe renkleri vardır.

Meyveleri ağırlıklı olarak kırmızı ve tüp şeklindedir. Meyveler kuruduktan sonra elde edilen taze siyah, kahverengi ve boyları türlere göre değişen tohumlardan Mammillariaları üretmek mümkündür. Hatta tohumla üretimi kolay bir kaktüs türüdür.

Mammillaria mammillaris bu türün ilk kez isimlendirilen (Cacti Mammilari) alttürüdür.

Name:  Mammillaria_mammillaris_10.08.JPG
Views: 14818
Size:  66.2 KB

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön