Konu: Senecio
View Single Post
Eski 18-12-2012, 10:54   #4
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Senecio çiçekli bitkiler sınıfında alttür zenginliğiyle meşhur, Asteraceae familyasından bir türdür. Sukulent olarak yaprak, gövde ve kök sukulenti olarak çeşitli türleri mevcuttur.

Bu bitki hakkında araştırma yaparken bana ilginç gelen bir özelliği de yazmak istedim. Doğada Seneciolar fundalık, çalı formunda büyük, gelişmiş boylarda bulunabiliyormuş. Kendilerini hayvanların saldırısına karşı korumak için caydırıcı nitelikte zehirli bir madde salgılıyorlarmış.

Çeşitli alttürleri ve çeşitli yaprak formları olan Senecioların ortak özelliği çiçek formudur. Çiçeklerini uzun bir sap üzerinde küçük bir sepet gibi bir kapsülün üzerinde sarı, beyaz, pembe tonlarında açar. Bazı türlerin çiçekleri karanfili anımsatan bir kokuya sahiptir.

Name:  Kleinia  stapeliaeformis - Tammuz 2011 (5).jpg
Views: 3539
Size:  24.6 KB

Name:  Kleinia  stapeliaeformis - Tammuz 2011 (7).jpg
Views: 3489
Size:  24.8 KB


1000 kadar alttürü olan Senecioların bazı alttürleri Kleinia türüne dahil edilmiştir. Yukarıda çiçeğini fotoğrafladığım tür de Kleinia familyasına dahil olan K. stapeliiformis'dir.

SENECİOLARIN BAKIMI:

Seneciolar salon bitkisi olarak kolaylıkla yetiştirilir. İhtiyaç duydukları ortam aydınlık ve yarı gölge mekanlardır. Buna karşı beyaz yapraklara sahip Senecio haworthii tam güneş alan, 10 derece ısının altına düşmeyen ortama ihtiyaç duyar.

Senecio haworthii
Name:  Senecio_haworthii.jpg
Views: 3411
Size:  12.6 KB

Sulama yaz aylarında bol, kış aylarında azaltılmış olarak yapılmalıdır. Senecioların çoğu yaz aylarında asıl gelişme dönemlerini yaşarlarken, Kleinia türüne dahil olanlarda asıl gelişme sonbahardır. Yaz aylarında bu türler kısa bir durgunluk, dinlenme yaşarlar.

Çelik ve tohumla üretilmeye elverişli bitkilerdir.

EN ÇOK TANINAN ALTTÜRLERİ:

Senecio articulatus mini ağaç formlu bir sukulenttir. Yaprakları yeşildir. Altta resmini yüklediğim türün yapraklarındaki alacalı form Senecio articulatus variegata'nın özelliği.

Name:  Senecio articulatus var. - 1 Mayıs 2011.JPG
Views: 3883
Size:  62.9 KB

Senecio crassissimus mavi-yeşil tonlarında yaprakları olan 50 cm. boylanabilen bir türdür.

Name:  senecio crassisissmus.jpg
Views: 3865
Size:  37.3 KB


Forumda ayrı başlıkları olan diğer Senecio alttürleri ise;

Senecio angulatus

Senecio herreianus

Senecio himalaya

Senecio rowleyanus

Kaynak:
Wolfgang Kawollek, "Sukkulenten für Zimmer und Fensterbank",
http://davesgarden.com/guides/pf/b/A.../cultivar/0/#b

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön