View Single Post
Eski 17-12-2012, 23:48   #11
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Soru şu; Köyde yaşasanız ve bu kooperatife üye olmak isteseniz 10 koyuna kendiniz mi bakarsınız yoksa bu kooperatife verir misiniz?
Bir kere koyun -keçi fiatları normal fiatlarından biraz yüksek.

Sizin koyunlar- keçiler aldığınız gün sağılmaya başlar. Süt geliriniz olur. 3 sene orada malınız olacak ama siz hiç bir şey alamayacaksınız.

10 Koyun senede iki defa kuzu yapsa , her seferinde 1-2 yavru yapsa , ve her kuzu 6 ayda koça gelse , yavrulama süresi 5-6 ay olsa , 3 sene sonunda sizin küçük bir sürünüz olur.

Ama kooperatife verdiğiniz para aynı kalır.

Bu proje bana sanki şehirse oturup köye - hayvancılığa gıpta ile bakan kimilerinin heyacanına hitap edip , kolay finansman peşinde koşuyorlar gibi geliyor.

Bu oluşum hayvancılık için bankalardan kredi alsa , çok kolay alırlar. İki yılı ödemesiz toplamda 7 yıl vadeli kredi alabilirler. Ama iki yıl sonunda krediyi geri ödemek zorundalar. BU YOLLA PARAYI GERİ ÖDEMEK GİBİ BİR DURUM YOK. Üstelik vermeyi taahhüt ettikleri miktar et ve süt, o zamana kadar oluşacak sürünün gübresinin tutarı kadar desek yeridir.

İsterseniz yukarıdaki verilere göre 3 yıl sonunda oluşacak hayvan varlığını hesaplamaya çalışın . Ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön