View Single Post
Eski 15-12-2012, 16:19   #35
BurakSozer
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-12-2012
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 4
Herkese selamlar,

Fareden muzdarip olan varsa 19.yüzyılın sonunda Balıkesir civarında ziraat müfettişliği yapmış Arvent Agaton Efendi'nin fare ilacı tarifini kullanabilir. Fare dışında herhangi bir şeye zarar vereceğini sanmıyorum. Tarif ise tam olarak şöyle vermiş;

Tarladaki Fare Muzıratının İlacı Hakkında

Rençberane İhtar

Bu günlerde Balıkesir kasabası tarlalarının bazısına fare zuhur edip mezruhate iyraş-ı muzurrat eylediği haber veriliyor. Bunun ilacı pek kolaydır. Şöyleki: Bir kıyye havuç alınıp bunu bakır beş paralık kadar doğrayıp üzerine biraz su serptikten ve havuçların üzerine on dirhem şeker tozu ile on dirhem miktarı un, kırk dirhem sıçan otu toz olarak ekilip, bunları bir kürek ile iyice karıştırdıktan sonra tarlaya götürüp tarlanın içinde ötede beride toprağı kalınca bir odun ile bir karış kadar delip bu havuç parçaları beşer adet o deliklere vazie edilib üzerlerine toprak ile kapandığı halde tarlada fare eseri kalmayacağı ziraat müfettişliğinin tebliği üzerine ihtar olunur."

Bence fare muzıratının çoğalmasının sebebi sorulmalıdır öncelikle. Bahçedeki taşınızın arasında yılan, çatınızda leylek, tarlanızda fare varsa bu döngünün sağladığı paylaşımla gül gibi geçinir gidersiniz.

BurakSozer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön