View Single Post
Eski 13-01-2012, 16:57   #1
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Cactaceae familyasından olan Mammillaria luethyi'nin anavatanı Meksika'dır. Gövdesindeki yeşil çıkıntıların uçlarında beyaz, çok ince 80 üzerinde dikenleri ile Mammillarialar arasında farklı görünüme sahip ve dikkat çeken bir türdür.

Aydınlık ve güneşli ortamlarla ihtiyaç duyar. Loş ortamlarda gövde rengi soluklaşır ve gövde form kaybedebilir. 1,5 - 2 cm. çapında olan gövdeler dallanarak çoğalır. Suyu iyi direne eden toprak karışımda ve aydınlık ortamlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Dona kesinlikle maruz kalmaması önemlidir. Baharla birlikte bitki canlanıp, Nisan aylarında eflatun tonlarındaki çiçek tomurcuklarını hazırlar.

Üretimi tohumla yapılabileceği gibi kolaylıkla gövde çeliklerinden de yapılabilir. Yavaş büyüyen bir tür olması sebebiyle gövdenin hızlı gelişimini sağlamak için üreticiler genellikle bu bitkiyi aşı olarak yetiştiriyorlar. İstenilen ebata ulaşan bitki gövdesini anaç kısımdan ayırıp satışa sunuyorlar.

Kendi tecrübelerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki aşılı halde olan M.luethyi daha dayanıklı ve hızlı gelişiyor.

Bendeki aşısız Mammillaria luethyi;

Name:  IMG_9149.JPG
Views: 1766
Size:  46.7 KB


Aşılı tek gövdeli hali;

Name:  IMG_4367.jpg
Views: 1809
Size:  36.3 KB


Cok'un serasında gördüğüm aşılı ve dallanarak kümelenmiş hali;

Name:  IMG_4371.jpg
Views: 1844
Size:  56.0 KB

Ne oldu sana Mammillaria luethyii diyen kuşların formu bozulan kaktüse hayretle bakışı...

Eklenti 263963


Normalde küre formunda olması gereken form kış aylarındaki güneşsiz hava sebebiyle uzamaya başladı. Oysa evin en aydınlık olan cam içinde...

Eklenen Resimler
 
selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön