View Single Post
Eski 11-12-2012, 22:31   #13
SAGEN
Ağaç Dostu
 
SAGEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2011
Şehir: Üsküdar/İSTANBUL
Mesajlar: 499
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bountr Mesajı Göster
Uzun zamandır led ışıklar kullanarak bitki yetiştirme üzerine araştırmalar ve çalışmalar yapıyorum. Daha önce katlı sistem kullanarak marul ve lolorosso yetiştirdim, güzel sonuçlar aldım. Şimdi de domates, salatalık gibi bitkiler üzerinde denemeler yapmak istiyorum ve bu iş için bir kabin yapmaya karar verdim. Hazır satılan modeller oldukça pahalı, 500-600 tl gibi fiyatlara satılıyor, o yüzden işe bez elbise dolabı alarak başladım: Portatif Dolap, Bez Dolap



Yaklaşık 45 tlye aldım, malzeme kalitesi kötü ama zaten bana iskeleti lazım.. Daha sonra yansıtıcı yüzey olarak kullanmak ve dolabın içini kaplamak üzere mylar film aldım : Mylar Film 7,5 metre Rulo Bunun yarısı yetti bana, hem dolabın dışarı ışık geçirmesini de engellemiş oldu. Dolabın iç kısmını bu filmle kapladım, dış taraflarından iple diktim, yapıştırmadım. Ek parçalarını da bantla birleştirdim.



Odamda yer az olduğu için ancak yatağımın ayak tarafına koyabildim dolabı Altına 3 cmlik strafor koydum izolasyon için, tam geldi. Arkasına duvar tarafına da 2 tane 1 cmlik strafor koydum. Bir ucundan da zaten kalorifer peteğine değiyor. İçine 3 tane 25 litrelik saklama kabı koydum, onlar da tam oturdu.



Daha önceden tohumdan filizlendirdiğim ve yine led ışıklarla büyüttüğüm 3 domates ve 3 salatalık fidemi bu sisteme aldım. Kapların içini yaklaşık 20-22 litre su ile doldurduktan sonra EC ve pH ayarlamalarını yaptım. Hepsinin içine tam oturacak ebatta strafordan kesip üzerlerine delik açtım. Fideleri deliklere tek tek yerleştirdim.



Ledleri pcbye 4 kırmızı (660 nm), 1 mavi (445 nm) olacak şekilde dizdim. 4*2,2=8,8 volt 8,8+3,2= 12 volt hesabıyla dizdim, yanlışım varsa düzeltiniz. Kırmızılar 2.2 volt, maviler 3.2 voltta çalışıyor, 1 watt olanlarından kullandım. Soğutucu olarak alüminyum profil kullanacaktım ama vakit bulup da alamayınca eski bozuk mini fırının parçasını kullanmaya karar verdim. Kalın sert çelik bir parça, 4 yanına delik açtım asmak için ve pcbleri üzerine termal yapıştırıcıyla yapıştırdım.



Daha sonra 4 tane 740 nm kızıl ötesi ve 3 tane daha mavi (460 nm) led ekledim. 740 nm fotosentezin etkinliğini arttırıyor, gövde büyümesine, yaprak kalınlaşmasına ve çiçeklenmeye pozitif etki yapıyor. Mavi ışık da büyüme evresinde gerekli ve köklenmeyi arttırıyor.



Bunun aynısından bir tane daha yaptım, daha sonra onu da ekleyeceğim. Üstlerine soğutmaya yardımcı olması için birer fan ekledim. Neredeyse hiç ısınma olmuyor.
Sayın BOUNTR;

Gerçekten güzel çalışma olmuş ellerinize emeğinize sağlık. Şu an incelemedeyim size bu konuyla ilgili fikir almak açısından sorularım olacak.

SAYGILARIMLA.

SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön