View Single Post
Eski 20-05-2007, 23:17   #63
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Sevgili Bonsai Severler,
Valla sizin çoşkunuza özenmemek mümkün değil.
Şu sardunya işi aklıma yattı. Bir küçük saksıda sardunyam var. İlk kobay o olacak.Bu konuda site içinde söylenmemiş bir söz, dile getirilmemiş bir öneri varsa bu fakiri memnun etmiş olursunuz.

Gelelim şu güveç delme sorununa:
Bonsai yetiştirmede herşeyi halleden sizler bir tek güvecin altını mı delemiyeceksiniz?
Yapılacak iş çok basit.

Malzemeler:
1 Adet saksılık için seçilen güveç
1 Adet klasik kontrol kalemi boyutlarında ağzı düz (yıldız değil) tornavida...
1 Adet fırın eldiveni (Avuç içinizi korumak için)
1 Adet iş pantolonu (ya da örtü)

Güzel bir havada malzemeleri alıp bahçeye ya da balkona çıkın. (Evde yapacaksınız örtü yaymalısınız.) Güveci, deliği altından açacak şekilde kucağınıza alın.Fırın eldivenini tornavidayı kullanacağınız elinize takın. (Önce güvenlik: Diğer eliniz tornavidanın kayması halinde yaralanmayacak bir yerlerde olsun)Tornavidanın ucunun sivri köşesini delik deleceğiniz yere sağa sola döndürerek üstteki sırrı çatlatarak yer açın. (Dikkat fazla güç kullanırsanız tornavidayı kaydırarak kendinizi yaralayabilirsiniz. Az sabır ve kuvvet kontrolü bu işi halleder. Bütün mesele çivi ucu kadar da olsa bir yer açabilmek...) Sonra tornavidanın ince köşesini sağa ve sola çevirerek deliği tornavidanızın ucunun tam olarak girebileceği bir yuva açmak.
Sonrası kolay... Tornavidayı sağa sola çevirmeye devam edin. Deliğin güveçin içini parçalamadan açılmasını istiyorsanız İşin sonuna doğru tornavida hareketlerini yavaşlatmalısınız. Ancak parçalansa bile deliğin çapı çevresinde oluşacak keyfe keder bir hasar sorun olmaz sanıyorum. Ben bu usülle seramik kaplara bile delik açtım.

Güveçi şehirlerarası yolculuklarında çoğu dinlenme tesislerinde ve büyük marketlerde ve yazlık semt pazarlarında bulabilirsiniz.

NOT: 'Güveç kabı' ya da 'güveç kabı' demek yanlıştır. Çünkü, güveç zaten içinde yemek pişirilen toprak kap demektir. Hoşgörünüze sığınırım..

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön