View Single Post
Eski 20-05-2007, 21:50   #3
arodopman
Ağaçsever
 
arodopman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2004
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 82
Sayın, Onur G. Hitit,

Sözünü ettiğiniz bitkinin, su kenarları, sulak çayırlar ve orman açıklıklarında yetişen Herba Equiseti(Atkuyruğu Otu) olduğu görüşünüze katılıyorum. Özellikle gölgeli dere kenarlarından bol miktarda topladığım bu bitkinin, idrar söktürücü, kum ve taş düşürücü, yara iyi edici etkileri ile ilgili bir dönem çalışmıştım. Spor ile çoğalan bu bitkinin tamamen su içinde yetiştirildiğine ben rastlamadım. Ülkemizde bir birine benzeyen 7 türü olduğu bilinmektedir. Ola ki yetişse de yaprak ve gövdesinde önemli oranlarda saptanan saponin, silisilik asit, tanen ve çeşitli alkoloidler(palustrin, nikotin) in balıklar ve diğer suda yaşayan canlılar üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini düşünmekteyim.

Çünkü,genç sürgünlerini yiyen sığır ve at gibi hayvanlarda kan işemesi ile belirti veren bir zehirlenme söz konusu olmaktadır. Aşırı dozlarda kullanılması halinde insanlarda da aynı şekilde zehirlenme belirtilerine rastlanmaktadır. Bitkinin kurutulması ile de bu etkisinin geçmediği saptanmıştır.

Dolayısıyla, insana, ata, sığıra zarar verebilecek bir özelliği olan bu bitkinin akvaryumunuzda ki balıklarınıza da zarar verebileceğini göz önüne alarak, denemelerinizi bunun üzerine yapmanızı öneririm. Ama daha ayrıntılı bilgisi olan arkadaşlarımın da bu konuda ki görüşlerini aldıktan sonra karar vermeniz iyi olur sanırım.

Saygılarımla.

arodopman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön