View Single Post
Eski 09-12-2012, 15:21   #25
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Sn selcuk44, sizin bitkiniz tek kelimeyle muhteşem. Güle güle büyütün diyeceğim ama yeterince büyümüş zaten Benimki kaç yılda öyle olur bilmem ama ben yer darlığından mıdır acaba sukulentlerimin küçük kalmasından yanayım. Bir de bana öyle daha sevimli geliyorlar. Bu yüzden saksılarını olabildiğince küçük tutmaya çalışıyorum

Gollum yaprağı bana arkadaşımdan köklenmiş ve yavrulamış bir halde gelmiş ve ilk fotoğrafta gördüğünüz şekilde dikine olmak üzere en küçük kaktüs saksısında toprağa dikmiştim.

Gollumun özel bir durumu olduğunu sanmıyorum, bir yığın sukulenti yaprağından yetiştirebildim. Bana böyle köklenmiş değil de yaprak olarak gelseydi yine yetiştirebilirdim herhalde. Genel olarak toprağın üstüne öylece atsanız da sukulent yaprakları kökleniyor ama ben el alışkanlığı mıdır nedir bilmem ucundan biraz toprağa sokuşturuveriyorum. Kimi sukulent var ki siz hiç bir şey yapmasanız, taşa düşse bile köklenmeyi beceriyor. Kimisi biraz daha bakım istiyor.

Nem, evet sanırım önemli bir konu. Köklenme aşamasında ve yavrular ortaya çıkar hale gelene dek nemi eksik etmiyorum. Sonra yavrular artık iyice şekillenip büyümeye başladıklarında küçük saksılara alarak normal sulamaya geçiyorum. Şimdi kaloriferler yandığından evdeki hava iyice kuru oluyor. Bu yüzden her gün toprağı kontrol etmekte yarar var.

O yavrularınızdan bir kısmını toprağa biraz batırıverin isterseniz, iki yöntemi de denemiş olursunuz.

Arkadaşım bütün yaprakları perlitte köklendiriyor. Ben nedendir bilmem, perlitte köklendirme işini beceremedim. Sukulentlerde denemedim ama son zamanlarda diatomitte çift kap yöntemiyle çelik köklendirmede iyi sonuç alıyorum. Bir kaç yaprağı da perlit ve diatomite sokarak deneyebilirsiniz.

Dolu, dolu gollumlarınız olsun

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön