View Single Post
Eski 01-12-2012, 19:23   #41
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Konu enine boyuna incelenecek kadar önemli. Ama ne yazık ki Türkiye'de olay sadece 'yasak' kısmıyla ilgi çekiyor. Doğada , yalnızca fotoğrafını çekeni bile sınır dışı ediyoruz.
Şimdi şöyle düşünün, [B][/Taşköprü'de çuvallar dolusu satışı yapılan salep yumrusunu siz yurt dışına tane ile satamıyorsunuz.B] Adamlar sırtını mevzuata dayamış halde tonu birkaç liraya salep yumrusu satıyor, neymiş kontrollü olarak sökülüyormuş. Neden aynı köylüye bunun tanesini 1 $ satmanın yolu açılmıyor?
Sn Tabus., Konuyla ne kadar ilgilisiniz? bilmiyorum ama konunun anlaşılmasını kolaylaştırmak için, bildiklerim dahilinde biraz açıklık getirmek istiyorum.

Önce, doğal çiçek soğanları dışarıya kilo ile satılmıyor, ancak toplayıcı köylülerden kilo ile satın alınıyor, depolarda işlenip paketlenip adet üzerinden ihraç ediliyor.

Diğer taraftan önüne gelen herkes gidip doğadan kazıp kazıp satmaya kalkışmasın diye de bazı prosüdürler uygulanıyor, yönetmelikler ile sökme ve satışı kontrol altına alınmaya çalışılıyor, ama ne kadar başarılı olunuyor? İşte bu nokta tartışmalı..Ben de işin kontrol altında yapılmasından yanayım.

Doğal soğanların ihracatı için 4-5 firma , yönetmeliklerle açıklanan gerekli koşullara sahip ve doğanın iyice tahrip edilip talan edilmesini önlemek amacıyla bu firmaların çoğalması da istenmiyor. Bunların kontrolunu de Tarım bakanlığı ve oluşturulan Teknik Komite yapıyor.

Doğadan sökme zamanları, sökülecek Tür ler ve türlere göre söküm ve ihraç edilecek edilecek miktarlar ADET olarak, bu komite tarafından her yıl belirleniyor ve söküm-satış buna göre yapılıyor.

Bildiğiniz gibi Türkiye miz bir Endemik bitkiler cenneti. Bu endemik bitki türlerinin bir kısmı insitü (Yerinde korunan) türlerden olup bunların sökülmesi ve zarar görmesi kesinlikle YASAK..Ama gelen yabancıları pek çoğu da bilerek veya bilmeyerek bunlara zarar veriyor (Resim çekmekle kalmıyor bunları söküp arka cebine atarak memleketine götürmeye çalışıyor.) İşte bu noktada YASAK kavramı devreye giriyor.

Türkiye deki doğal çiçek soğanları (Gefitler) ile ilgili önemli çalışmalar ve projeler yürütüldüğünü de burada belirtmek istiyorum.

konuya biraz açıklık getirir düşüncesiyle bu mesajı yazdım. Umarım ilgilenenlere yararlı olur. Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön