View Single Post
Eski 29-11-2012, 13:59   #111
yasinmetin
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
OMÜ, Kestane Dal Kanserine Karşı Dayanıklı Çeşidi Tespit Etti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, Kestane Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Samsun’un Terme ilçesi Uludere köyünde fındık üreticisine ait bahçeye diktiği Morigoule çeşidi kestanenin Avrupa kestane çeşitlerine göre kestane dal kanserine karşı daha dayanıklı olduğunu tespit etti. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, yaptıkları çalışmada Morigoule kestanesinin mürekkep hastalığına karşı da dayanıklılık gösterdiğini belirlediklerini söyledi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Terme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Terme Ziraat Odası’ndan katılan uzmanlar, Uludere’deki kestane ve ceviz üretim bahçelerinde teknik incelemelerde bulundu. Heyete çalışmalar hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane yetiştiriciliği projesine 12 yıl önce çiftçi Yaşar Nas’a ait fındık bahçesine Marigoule çeşidi ait kestane fidanlarını dikip ön denemeler yaparak başladıklarını hatırlattı.

Çeşidin adaptasyonunun başarılı olması neticesinde farklı noktalardaki kestane ağaçlarına Marigoule çeşidine ilişkin kabuk altı değiştirme aşılaması yaptıklarını anımsatan Prof. Dr. Serdar, “Gelişen gövdenin, dal ve sürgünlerde dal kanserinin diğer çeşitlere göre çok daha az zarar verdiğini tespit ettik. Marigoule çeşidi dal kanserinin yanında mürekkep hastalığına da dayanıklıdır. Şuan bu çeşidi tescil ettirdik. Meyve iriliği ve kalitesiyle yerli bazı kestane çeşitlerine göre 1 ay daha erken hasat edilebiliyor.” dedi.

Bahçe sahibi Yaşar Nas, verim çağında 20 adet kestane ağacında ilk hasadını yaptığını belirterek, ağaç başına ortalama 25 kg verim elde ettiğini belirtti. Kilosunu toptan 10 TL’ ya sattığını söyleyen çiftçi Nas, “Hesaplarıma göre 20 adet kestane ağacı, 7 dekar fındık bahçesinin gelirinden daha çok kazandırıyor. Üstelik kestane her yıl istikrarlı verim veriyor. Alıcı ve pazar problemi yok. Marigoule çeşidi erkenci olduğu için de daha yüksek fiyatla satılabiliyor. Bir adet meyve ortalama 20 gram ağırlığında. Meyveler çok kaliteli. Bütün yerli kestane ağaçları kanserden dolayı kurumuştu ve meyve vermiyordu. Hocamızın üstün gayretleriyle bugünkü sonucu elde ettik.” bilgisini verdi.

Terme Kaymakamı Fahri Meral ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile Terme İlçesi’nde Kestane Yetiştiriciliği ve Aşılı Ceviz Üretimine ilişkin 2 proje başlattıklarına değinerek, Şuayip köyünde, 50 dekar araziyi bu amaçla değerlendireceklerini açıkladı. Arazide altyapı çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Kaymakam Meral, “Ekim-Kasım ayında 25 dekar alana kestane, 25 dekar alana ise aşılı ceviz dikeceğiz. Aynı şekilde, Dibekli köyündeki 20 dekar arazide gerekli çalışmaları tamamladık. Uludere’de yapılan bu başarılı çalışma, gördüğümüz aşılı ceviz bahçeleri ve üreticimizin memnuniyeti projelere olan inancımızı artırmıştır.” ifadelerini kullandı.
kaynak:vakit.com.tr
Bunun fidanını nasıl temin ederiz acaba?

yasinmetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön