View Single Post
Eski 18-05-2007, 16:35   #21
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi noreks Mesajı Göster
üstat,

içimi rahatlattınız. gelen sphagnumda yeşil kısım daha çoktu. hatta yarı yaş geldi diyebilirim. ( yarı kuru / semi dry yanlış anlaşılmalara neden oluyor )
birde içinde bayağı sert , ince sphagnum gövdesine benzeyen ama koyu kahverengi , uzun lifler var bunlar nedir ayıklamak gerekir mi?
Malum sphagnum da kafadan atmam serbest ise kuru ağırlığının 20 katı ve üzeri su tutma özeliği varken sphagnum alıcam derken su taşımamak adına bunu sphagnumu öldürmeyecek kadar kurutmak en makulu olduğundandır. ki yarı kuru denir. tam kurutmada preslenip hacmi de azlatılırsa, sphagnum canlanmıyabiliyor. gövdenin kalın kahverengi lifleri dediğiniz gibi kalın dolgun lifli türlerde sertleşip odunlaşmış bir gövde oluştursada ayıklamanız gerekmez sonuçta o da torf olur bir zaman sonra veya boğumlarından yeni gözlerde canlanma yapabiliyor.

ach Sphagnum ach çok basit ilkel ve adeta prehistorik yapınla fosillerde bulsak da seni... artık dünyada nerde ise bu özeliklerin olmasa belki de okullarda fosil resimlerinde kalacaktın...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön