View Single Post
Eski 20-11-2012, 09:44   #2
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Geçenlerden internette bir websitesinde Graham Potter'in bir röportajına rastladım. Bonsai sanatına başladığı andan bugüne kadarki süreci kapsayan geçmişine yönelik sorular ve bunlara sanatçının verdiği cevaplar...

Bana en ilginç gelen 2 soru daha doğrusu cevap şunlardı:

- Soru: Bonsaiye başlamadan önceki hobiniz veya gününüzü meşgul eden uğraş neydi?
- Cevap: Bonsaiye başlamadan önce otomobil ve motorsiklet modifiye işiyle uğraşıyordum.

- Soru: Bonsai geçmişiniz aslında çok uzun değil, herhalde bu sanatı bir ustadan öğrendiniz ki bu kadar kısa sürede bu kadar güzel işler çıkardınız.
- Cevap: Hayır, aslında kendi çabalarımla ve araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle başladım her acemi gibi ve ilk adaylarım (röportajın altında verilen ilk adaylarının resiminde gerçekten çok komik, ucube gibi, 2 ince uzun fidancık vardı) ama daha sonra başlangıç noktamın yanlış olduğunu sonradan katıldığım bonsai klüplerindeki sanatçılardan ve kurslardaki ustalardan öğrenmiş oldum. (Ve alttaki bir tane daha bonsai çalışmasının resmi var ki bu görülmeye değer).

Yani sorgulamaksızın tek bir kişinin veya bulduğunuz tek bir bilginin ardından gitmek sizi çok yanlış yerlere götürebiliyor bu sanatta, gerçi bu her konuda böyle.

Hangimizin ilk adayları gurur duyulacak adaylar ki?

Ülkemizde bonsai geçmişi zaten uzun olmamasına rağmen, bir de yanlış uygulamaların peşinden gidilerek zaman kaybedilmiş, insanlar sorgulamadan birilerini örnek almış, yeterince araştırma yapmadan ilk bulduğu cevaba saplanmış, alternatifleri değerlendirmeden ilk gördüğü yola sapmış, vs... Sonuçta geldiğimiz nokta, daha doğrusu durduğumuz nokta bence 10-12 sene öncesinden çok farklı değil.

Bu maraton fikrinin çıkış noktası budur. Ben bırakın 3-4 sene önceki adaylarımı, geçen sene edindiğim adayları bile beğenmiyorum şu anda, çünkü devamlı araştırıyorum, daha güzel örnekler buluyorum, değişik alternatifleri buluyor ve denemek istiyorum, vs.

Ne benim senden ne de senin benden farklı olmadığını biliyorum bu konuda Hüseyin hocam. Ama öğrendiklerimizi kendimize saklamamak lazım bence

Artık S şeklindeki hazır market bonsailerinden, patlıcan fidesi gibi adaylardan, ucube gibi tellenmiş ince ardıçlardan kurtulmamız lazım

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön