View Single Post
Eski 19-11-2012, 11:27   #1
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bonsai Maratonu 2013 - Yorum ve Önerileriniz

Bonsai ile ilgilenen arkadaşlara duyurulur:

Ayrıntılarını aşağıda verdiğim gibi bir projemiz var ve sizlerin de bu konuda görüşünü almak istiyoruz:

Proje, bir bonsai yarışması gibi görünse de (Forumdaki yeri de yarışma başlığı altında ama) aslında bir bonsai maratonu fikrinden ibaret.

Katılmak isteyen arkadaşlar Şubat-Mart ayında edindikleri en fazla 3 aday (ağaç) ile maratona katılabilecekler ve agaclar.net üyesi herkes katılabilecek.

Tasarladığımız koşullar şöyle:

1- Adaylar gelişmiş, odunsu yapıda ve mümkünse kabuk yapısı oturmuş ağaçlardan seçilecek.
2- Seçilen ağaçların sert budaması yapılarak elde edilecek güdükler (espirili bir isim olsun diye bunu seçtim) ön elemeden geçirilerek maratona kabul edilecek.
3- Maratona katılacak adaylar, üzerinde daha önce hiç çalışma yapılmamış, yeni adaylar olacak.
4- İnce fidanlar, bitkiler, odunsu yapısı gelişmemiş ağaçlar maratona kabul edilmeyecek.
5- Sert budaması yapılmış adaylarda, daha önce üzerinde bonsaiye yönelik çalışılmış bir dal veya folyaj olmayacak (Ağacın kendi üzerinde var olan mevcut dallar kullanılabilir).
6- Seçilen adayların gövdeleri üzerinde daha önce bonsaiye yönelik bir çalışma yapılmamış olacak (mevcut eski veya yayınlanmış adaylarınız kabul edilmeyecek).
7- Yarışma önümüzdeki ilkbahar başı (2013 Mart-Nisan gibi) başlayacak ve 2015 Temmuz ayında sona erecek (böylece 2 büyüme sezonu verilmiş olacak).
8- Her katılımcı yarışmaya en fazla 3 aday ile katılabilecek.
9- Daha sonra belirlenecek sıklıklarla ağaçların gelişimi periyodik olarak fotoğraflanarak, siteye yüklenmesi zorunlu olacak.


Yani anlayacağınız, katılımcılar, önümüzdeki bahar başında bulacağı gelişmiş ağaçları sert geri budama yaparak elde edeceği güdüklerle yarışmaya katılacak ve iki sene sonra Temmuz ayında bunların arasından en güzel gelişim kaydetmiş olan aday maratonu kazanacak.

Oylamayı/puanlamayı moderatörler değil, uygulanacak bir çevrimiçi oy verme sistemi üzerinden isteyen tüm üyeler yapacak.

AMAÇ: Hala görüyoruz ki bonsai ile ilgilenen veya yeni başlayanlar minik fidancıklarla, tohumlarla, gelişmemiş ince fidanlarla uğraşıyor veya marketlerden hazır bonsai (ben yalancı-bonsai diyorum) alıyor. Bu maraton sayesinde hem bonsaiye olan ilgiyi artacak hem de insanların aday seçimi konusunda artık daha bilinçli olması sağlanacak. Çünkü hala aday seçimi konusunda pek ilerleyemedik gibi. Belki bu organizasyonla birlikte "bonsai adayı seçimi" konusunda biraz daha ileri gidebilir ve insanları aday seçimi konusunda yönlendirici olabiliriz.

Ayrıca belirtmek isteriz ki bu para vs. ödüllü bir yarışma değildir, amaç yukarıda belirttiğim husus olduğundan belki manevi değerde birşeyler yapılabilir kazanan için, ancak şu an belirlenmiş bir şey yok.

Kabaca özetlemek gerekirse: Katılacak adaylar gelişmiş ağaçlardan seçilecek ve sert budaması yapılmış, üzerinde gelişmiş bir dal ve yaprak kümesi bulunmayan adaylar olacak. Daha önce üzerinde çalışmalar yapılmış veya yayınlanmış adaylar olmayacak.
Tam anlamıyla bir güdükten 2 sene sonra neler elde edebileceğimizi göreceğiz

Bunun gerçekleştirilebilirliği biraz da katılım sayısına bağlı olacak. Dolayısıyla bu başlık altında fikir, öneri ve yorumlarınızı yazarken "katılacağım" veya "katılmayacağım" şeklinde fikir de beyan ederseniz sevinirim.

Ne dersiniz?

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön