View Single Post
Eski 12-11-2012, 22:22   #35
SAGEN
Ağaç Dostu
 
SAGEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2011
Şehir: Üsküdar/İSTANBUL
Mesajlar: 499
Yapay aydınlatma süresi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil Mesajı Göster
Bilgi ve birikimleriniz için çok teşekkür ederim. inşallah başlayabilirsem elbette tecrübelerinizden yararlanırım galiba aydınlatma düzeyi derken yanlış anlaşıldım hani akşam vakitlerinde yani normal yaşam şartlarında aydınlanma orkideler için az oluyor. hele ki ormanlarda ağaç gövdelerine tutunan epifitik orkideleri düşünürsek dallar ve yapraklar neredeyse ay ışığının bile girmesini engelliyor... sorum şu; sizin akşam vakti verdiğiniz bu aydınlatma acaba uzun dönemde orkide için uygun mudur yani bitkinin biyolojik saati şaşırır mı? gerçi biyolojik saat değişikliği birçok canlıda kullanılıyor; mesela seralarda, tavukların daha çok yumurta vermesi için vs. hani diyeceğim çiçeklenme olumsuz yönde etkilenir mi?
Kışın gün ışığı 12 saatten az olan coğrafi bölgelerde yaşayan insanların orkide yetiştirmesi pek sağlıklı olmaz. Bunu ancak yapay şartlar sayesinde başarabilir. Bitkiler ölmez fakat istendiği gibi çiçeklenme ve büyüme sağlayamayabilir.
Yapay ışıklandırma orkidelerin yeterli saat gün ışığı alması için gerektiğinde takviye yapmak amaçlı kullanılır. Bir orkidenin günde en az 12 saat gün ışığı alması gerekiyor ve coğrafi şartlar nedeniyle bu yer 12 saatten az gün ışığı alıyorsa yapay ışık bu durumlarda kullanılır.
Sanırım açıklayıcı olmuştur. Bu arada tabikide biyolojik saatlere saygı duymalıyz ve uygun şekillerde bakmaya azami özen göstermeliyiz diye düşünüyorum.


Düzenleyen SAGEN : 22-11-2012 saat 21:53 Neden: BAŞLIK EKLENDİ
SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön