View Single Post
Eski 15-05-2007, 14:46   #10
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi noreks Mesajı Göster
üstat,

bu kadar söküldükten sonra yeni substrata dikimi nasıl yapılıyor. malum bitkilerde ekim yapılırken köklerin yerleştirilmesi ayrı bir dikkat istiyor, hatta bazılarında hafif bir kök seyreltmesi bile gerekebiliyor. kısacası bu hanım kızı hemen alıp yeni substratın üzerine mi koyuyoruz yoksa rizomu ayırıp hafif gömüyor muyuz?
Hakan bey,

bilmem bu sökülmüş soğan resminde bir acaiplik bir değişiklik, sıradandışlık görebildiniz mi?
Dionaea sahiden de çok "cins" bir bitki. yaprakları da adeta canlı gibi. bu sadece kapanlara has bir hareket değil. soğan söküldükten sonra veya açığa çıkar çıkmaz tüm üzerindeki yaprakları yay gibi geriye, aşağı soğancığa doğru gerilmektedir.
bunu sanırım normal hayatta aşırı sphagnum üremesinde yaprakları ile kendini yukarı doğru çekmek için yapıyor olmalı...
dikimde asıl dikkat gerektiren bu yaprakları kırmadan zemberek gibi gererek dikimi yapmaktır. bundan önceleri de belirtiğim gibi siyah köklere aldanmayın pek ciddi bir köklenme yok uçları da grimsi beyaz olur vede canlıdır bunu temizlemek adına ciddiye almamak gerekir. yani olan kök zaten seyrekir o da canlanabilir ölüsünü ayırt etmek mümkün olmaz. (en azından çürük kök varsa kesilebilir ama gerekmez)
evet bu soğanda üste iki göbek oluşmuşsa alışık bir el bunu dikkatlice kesici bıçak kullanmadan ayırabilir. bir de tüm bu dış olgun soğan yapraklarını ayırarak lilium (eskiden zambak da derdik) soğanı gibi dilimcikleri keserek veya kopartarak canlı sphagnuma bir iki çelikleme de yapabilirsiniz. ilk başlarda çok başarılı olmamak doğaldır zira sulu ortamda bu tarz çeliklemek kolay çürüme gösterir.

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön