View Single Post
Eski 08-11-2012, 19:28   #1
Ben fakir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2012
Şehir: Kocaeli, Avşa Adası
Mesajlar: 1,142
Bahçenin bulunduğu şehir : Balıkesir ili, Bandırma ilçesine bağlı Avşa Adası.

Bahçenin büyüklüğü : 550 metrekare

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Sürekli ve sert denebilecek poyraz eser. Yağış Marmara iklimi. Rüzgar sert estiğinde denizden tuzlu sepken getirir kış mevsiminde.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : Haritada belirtilmemiş, ama 9 ya da 10 olabilir.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yazlık.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Yirmibeş yıl önce satın aldığımızda kısmen bağ, kısmen bostan idi.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : Oniki yıl.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Kuzey – güney doğrultusunda yaklaşık27 X 20 boyutlu bir dikdörtgendir. Güneybatı köşesine yakın 11 X 6 boyutlu bir ev ile güneydoğu köşesinde 2 X 3 boyutlu bir depo vardır.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : Kişisel olarak kendim ilgileniyorum.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? : Evin önünde iki gölcükten oluşan ve birbirine katmanlı bir dere ile bağlanan bir havuz sistemi inşa ettim. Arka bahçede 25 – 30 metrekare civarında bir bölüm sebzelik olarak ayrılmıştır.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Torunumun burada daha fazla vakit geçirebilmesine dua ediyorum.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Evin güney cephesinde bulunan 2.50 X 6 ebatlı teras üzerine yaptığım klasik (yuvarlak ağaçtan) çardağa sardığım iki kök sofralık üzüm, evin batı cephesinde iki zakkum, iki biberiye ve bir hanımeli, bahçede 1 ahlat, 1 ekşi kara dut, 1 ayva, 2 incir, 1 iğde, 2 zeytin, 1 nar, 1 hünnap, 1 ıhlamur, 1 filbahri ve 1 leylak fidanları ile, pergolaya sarılmak üzere 1 kök mor salkım, batı yakanın telinden kapı üstüne sarılmak üzere 1 kök beyaz sarmaşık gül, Kuzey cephesi tel örgüsüne sarılmakta olan üç kök sarmaşık(sonbaharda yaprakları kızarıp dökülen türden). Çeşitli çiçekler, güller, aloa veralar.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Ayrık otunu yıllarca temizleyemediğim için, şimdi ıslah ederek çim haline getirmekle meşgulüm.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Hepsi özel benim için, ama ayrık en özeli!

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Denemelerim var, aşıyı öğreniyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Debisi yüksek ve içilir nitelikte bir kuyum ve ayrıca şebeke suyum var.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Tasarruf yapmamı engelleyen tek şey, köydeki koyun sürülerine sevabına içme suyu veriyorum.

Toprak özellikleri : Kumdan dönüşmüş. İlkbaharda işlemesi çok kolay, sulamalar sonrası mutlaka çapa ister.

Kompost yapıyor musunuz? : Çevreden topladığım yaprak ve bahçeden biçilen otları fidan diplerine gömerim.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Elbette, İlk önce fosseptiği güneyde açmıştım, sonra yanlışlığı görüp kuzeyde yenisini açıp eskisini doldurdum. Zira eğim ve su akış yönü güneyden kuzeyedir. Ayrıca ilk yıllarda sebzeye çok önem vermiştim. Rüzgar faktörüne karşı çok zaman kaybedip akıntıya kürek çektim.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Yapmıyordum. Fakat bu yıl üzümlere külleme geldi. Seneye gerekeni yapmak istiyorum.

Bahçeniz organik mi? : Öyle olması gerekir. Kimyevi madde, tarihinde girmemiş.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Koyun gübresi kullanıyorum. Ada dışından getirilen sığır gübreleri dana burnu getirdiği için kullanmıyorum.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Bol tavşan var.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Yatay eksende dönerek kare şeklinde bölge sulayan püskürtücü ile ve fidan diplerini hortum ile suluyorum.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : İki tarafım (doğu ve batı) yükseltidir, fakat dağ denemez.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Öncelikle eşim iyi ki burayı almış. İkimizin de sağlığı için önemli. Ben de bu bahçe için sigarayı bıraktım.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet.

Ben fakir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön