View Single Post
Eski 07-11-2012, 15:55   #78
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Katı yakıtlı kalorifer diye bende çok araştırdım.
Banyoya sobası döküm, kazanı çelik bir termosifon koymuştum. Hem odun hem de elektrikle ısınıyordu su. Bir ara onu kalorifer tesisatının ısı kaynağı yapıp mevcut tesisatla evi kaloriferli hale getirmeyide planladım ancak geçen haftalarda su damlatmaya başladı. Kendim söküp kaynağa götüreyim dedim ama kazanı sobanın üzerinden alınca gördüm ki tamir mümkün değil, içindeki boru olarak bırakılan boşluk yok olmuş, çeperler birbirine yapışmış. İki yıl garanti vardı güya ama aşağıya inen birine verdim hurdaya atsın diye. İmalatçıya göre ( fotoğraf çekip yolladım) kazanın içindeki su donmuş ve o sebepten kazanı bozmuş.
Şimdi elektrikli termosifon alarak sıcak su işini çözmeye karar verdim. Ancak onda da aynı sıkıntı olmasın diye donmaya karşı emniyeti olanı alacağım.

Isınma için salonda şömine yeterli oluyordu ancak arka odalara faydası hiç olmadı. Evin sokak kapısı direkt salona açıldığından salonda da ısıyı muhafaza etmek kolay değildi. Bu yıl evin önüne demir doğrama ve camlı bir limonluk yaptırdık. Henüz soğuklar başlamadı ancak çok büyük yararını göreceğiz gibi geliyor. Eve sadece hafta sonu gidiyoruz, arka oda kışın anlatılamayacak kadar soğuk oluyor. Sadece orada kullanmak üzere 2000 lik bir elektrikli panel radyatör aldım. Aletin donma modu var, onu devrede tutarsam bulunduğu ortamın ısısını 6 derecenin altına düşürmüyormuş. M2 başına 100 w. hesabı ile alın diye öneri var bu aletlerde, 16 m2 lik odaya fazla fazla yetecektir umudundayım. Yaktığı elektrikte pek bir şey olmayacakmış inanana.

Isınma işi çok mühim. Eğer evde devamlı yaşanmıyorsa iyice zorlaşıyor kışın mesele. Ama bir gün şömineyi güzelce yakınca ertesi gün iş değişiyor. Yani evde devamlı otursak bu kadar sıkıntılı olmayacak ısınma işi.

Şu anda imkanım olsa başa dönsemde sulu şömine veya sobalı kalorifer denen sistemleri yapmazdım ancak katı yakıtla çalışan kat kaloriferini kurardım. Sadece hafta sonu gittiğimiz için çok masraf olmadan odun yakabiliyoruz. Yaz sonu 1,5 ton meşe ve zeytin odunu aldık, kışı rahatlıkla çıkarırız kanaatindeyim.
Odun yakmanın çok yükü olmuyor ama kömürün külü bile başa dert.

Tabii bulunulan yöre ve evde yaşanan süre, ısınmada alınacak kararlarda çok etkili. Köyden bir komşu her göze soba koymadınmı kışın ısınmak zordur buralarda demişti.

Evin önündeki ilaveye ve ilave radyatöre rağmen gene ısınamazsak yapılacak şey katı yakıtlı kalorifere müracaat etmek olacak en kısa zamanda.
Ancak şunu da biliyorum ki bizim gibi sadece hafta sonu gelen bir komşuda kömürlü kat kaloriferi var ama evleri büyük ve tecrit yönünden biraz zayıf, onlarda zor ısındılar geçen kış.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön