View Single Post
Eski 06-11-2012, 07:47   #30
selami2012
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-10-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Başbahcivan Mesajı Göster
SOĞANLI BİTKİLERDE MANTAR VE KIRMIZI PAS HASTALIĞI
Soğanlı bitkilerin soğanlarında, yapraklarında mantar ve kırmızı pas hastalığına sıkça rastladığımız bir olaydır. Bu tür hastalıklardan korunmak için dikmiş olduğumuz soğanların temiz sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz.Mantar hastalığı, yaprak dipleri ve soğanlarda meydana gelir.Hastalığı önlemek için soğanları dikmeden önce ve diktikten sonra(Antracol,Cupravit)gibi ilaclarla ilaçlamalıyız.
Kımızı pas hastalığı ise genelde evlerde yetiştirdiğimiz soğanlı bitkilerde çok görülür.oda sıcaklığının 15 derece üzerinde olması sulama yaparken soğana suyun değmesinden kaynaklanır,küçük kırmızı oval lekeler halinde önce yapraklarda daha sonrada soğana doğru ilerleme yaparlar.Bu hastalık tan kurtulmak için ticari ismi (Prosper) kullanarak kurtulmamız mümkün olur.Ayrıca yapraklarda ve çiçeklerinde görülen yaprak biti böcekler için (Durusban-4 veya folidol)kullanabiliriz.
NOT:Özellikle soğanlı bitkilerin çiçeklerini tutturmak için kullandığımız sopa (çubuk)lar ahşap olmasın,çünkü zamanla çürüyerek mantar oluşmasına sebep oluyor.
*** anracol,,cupravitle dikerken ilaçlayın yazmışsınız orasını tam anlamadım.soğanların üzeri toprak kapamadan soğanların üzerinemi ilaç sürülcek yoksa toprakla kapatıldıktan sonra üzerinemi .teşekkürler.

selami2012 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön