View Single Post
Eski 13-05-2007, 21:02   #68
Ateş Öztan
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Dallanması için başını ne zaman koparmalıyım? Aşaşı yukarı boyu şu kadar santimetre olduğunda gibi bir ölçüsü olabilir mi mesela?

Bir de, yeni ürettiklerinizi kışın içeri aldığınızda, evde büyümeye ve çiçek açmaya devam ediyorlar mı? Yoksa enerjilerini bahara mı saklıyorlar?
Kesin bir ölçüsü yok. Çünkü, ışık durumuna bağlı olarak çiçek veriyor. Çok ışıklı ise kısa dalda çiçek yapıyor. Işık az gelirse gövde uzuyor, yaprakların arasındaki mesafe büyüyor. Zaten bir süre sonra alt yaprak diplerinden yeni sürgünler görülmeye başlıyor. Bu aşamada en üst ucu koparırsanız altlardan dallanıyor. Ben, genellikle, 15-20 cm olunca koparıyorum.

Sonbaharda formunu kaybeden cam güzelinden dal alıp bunları toprakta köklendiriyorum. Bahçe için büyük bir saksıya (çap 50-60cm) 10-12 tane bu genç fidelerden dikiyorum. Fidelerin boyları 5-10 cm oluyor. HAvalarda soğumuş olduğu için içeriye cam önüne alıyorum. Bir ay içinde büyüyüp çiçeğe geçiyorlar. Bütün kış üzerinden çiçek eksik olmuyor. Baharda eğer formunu kaybetmemişse dışarıya alıyorum. Çiçek vermeyi sürdürüyor. Üzerinden hiç bir zaman çiçek eksik olmuyor. #2 mesajımda görülen arkada saksı geçen yılın çiçekleriydi. Bu sene tamamen yenilenmiş, aynı formda yine aynı köşede duruyorlar. Sadece, köklenme süresince çiçek olmuyor.
Bu şekilde sürüp gidiyor.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön