View Single Post
Eski 21-10-2012, 21:45   #5
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Madalyonun diğer yüzü...

Yaklaşık 6 yıldır ekonominin lokomotifi olan konut sektöründe de güzel günler sona ermiş gibi görünüyor. Satışlar geriliyor, fiyatlar düşüyor. Satılmamış konutlar ise her tarafı sarmış durumda. Bankaların internet siteleri, emlakçı dükkanına döndü. Maketten konut satan bazı firmaların taahhütlerini yerine getiremediklerine yönelik haberler medyaya yansıyınca, SPK maketten konut satışlarına denetim getirme kararı almış.

Akşam Gazetesine konuyu değerlendiren Mahfi Eğilmez; “Gayrimenkul şişiyor, fiyatlar artıyor üzerine krediler inşa ediliyor. Türkiye için de böyle bir risk var. O kadar arz var ki bunu hangi talep karşılayacak bilmiyorum. Etrafınıza bakın boş sitelerle dolu. Herkes yatırım olsun diye 1 artı 1 daireler aldı, hepsi boş. Ancak İstanbul için bir fırsat var. Kentsel dönüşüm, kiralık eve talebi artıracak o nedenle sıkıntı beklenenden daha az olabilir. Diğer kentler için sorun daha fazla” sözleriyle sorunun çapının hiç de küçük olmadığına işaret ediyor.

Mahfi Eğilmez’in de belirttiği gibi, konut sektörünün umudu kentsel dönüşümün insanları evinden etmesi. Bu sayede kiralar ve ona bağlı olarak konut fiyatları artacak. Konut satışlarındaki ve fiyatlarındaki düşüşün banka aktiflerine etkisi azaltılmaya çalışılacak.

Ahmet Müfit: Ekonomi üzerine söylenenler neden çelişkili


Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, maket üzerinden yapılan konut satışlarının yakın bir gelecekte Türkiye'yi 1980'li yıllarda yaşanan banker krizi gibi bir durumla baş başa bırakacağını savundu.

http://www.haberler.com/tbf-baskani-...019927-haberi/

Olası krizi aşmanın tek yolu, kentsel dönüşüm adı altında insanların evlerini yıkıp, stoktaki evleri satın almaya veya kiralamaya iterek, darboğazdaki müteahhit firmaların batışını önlemektir.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön