View Single Post
Eski 19-10-2012, 23:29   #1
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Rebutia ve Alttürleri

Cactaceae Familyasından olan Rebutialar ilk kez 1895 yılında Prof. K. Schumann tarafından dikilmiş, ismini Fransız üzüm bağı sahibi olan aynı zamanda kaktüs satıcısı Pierre Rebut'dan almıştır.

Anavatanları Bolivya ve Arjantin'dir.

Günümüzde Aylostera, Mediolobivia ve Digitorebutia cinsleri de Rebutialar içinde yeralmaktadır.

GÖVDE ve FORMU: Gövdeleri küçük ve küre şeklindedir. Yetişkin Rebutiaların gövdeleri ileriki yaşlarda silindirik bir form kazanabilir. Dikenleri tüy gibi ince ve beyaz renklidir. Diken uzunlukları alttürlerine göre değişir, genelde kısa olurken bazı türler uzun dikenlere sahiptir.

ÇİÇEKLERİ: Bitkinin yan tarafında beliren çiçekler genelde sarı,turuncu, beyaz renklerde, ince yapılı ve huni formludur.
Rebutialar kolay çiçeklenen, bakımı kolay türlerdir.

GELİŞİM SÜRECİ: Bahar aylarıyla birlikte bitki kış uykusundan kalkar ve ilk çiçek tomurcuklarını görene kadar toprak spreylenmeli, ardından kademeli artışlarla sulamaya başlanmalıdır.
Yaz aylarında bitki mümkünse dış mekanda, aydınlık bir yerde yetiştirilmeli, yazın en sıcak aylarında ise direkt güneş ışığından korunmalıdır.
Sulama çiçeklenme geçtikten sonra azaltılır ardından Eylül, Ekim aylarında bitki son gelişimini gösterip sonbaharla birlikte kışlık dinlenme dönemine girer.

Kış Bakımı: Rebutiaların çoğu sonbahar sonuna kadar hava sıcaklığı sıfırın altına düşmediği sürece soğuğa dayanıklıyken Sulcorebutialar daha hassastır.
Bitki kış aylarını aydınlık, 6-10 derece sıcaklıkta, susuz geçirir.

TOPRAK İHTİYACI: Geçirgen, minarelli, humus içerikli topraklarda yetiştirilir.

ÜRETİM: Gövdeden alınan sürgünlerlerle ya da tohumla üretimi mümkündür. Tohumla üretimde verimin arttırılması için en geç 1 senelik tohumların kullanılması önerilir.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön