Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz
Ekmek makinesini ve hazır mayayı kullanmayalı iki ayı geçti. Sadece ekşi mayalı ekmek ile devam etmek, tahmin ettiğim kadar zor olmadı. Haftada bir kere iki adet ekmeği tek seferde yapıyorum ve yetiyor. Genellikle cuma sabahı işe giderken ön mayalama yapıyorum. Mayamı arttırır gibi yoğuracağım kaba bir bardak maya, şeker, bir-iki bardak un ve biraz su koyuyorum (kıvamı önemli değil, maya gibi sulu da olabilir), akşam tuz, un ve su ile kıvamını tutturuyorum, iki top hamur yapıp kasede mayalandırıyorum, gece döküm tavada pişiriyorum.
Bazen maya nazlanınca gece pişiremiyorum veya çok geç olduysa mayalanan hamuru buzdolabına koyuyorum, sabah erkenden pişiriyorum.
Dün akşam, ekmek yemeğe yetişmeyince, mayalanmakta olan hamurdan çalıp önceden denediğim lavaşı denedim. İçinde tuz olduğu için kabaracağından emin değildim ama çok kısa zamanda kabardılar. Fırın ısındıktan sonra hazırlayıp pişirmesi sadece 5 dakika oluyor.
Eklenti 339371
Eklenti 339372
Eklenti 339373
İçinde bir miktar da tam buğday unu var.
|
Elinize sağlık çok güzel görünüyorlar.
Tire'de yakınlarım ekşi mayanın bu gibi( pisi pisi gibi) hamur işlerinde kullanılacağını, ekmeğinin iyi olmayacağını söylerlerdi
Ama çarşı ekmeklerimiz hep ekşi maya olurdu, demek bu işin bir sırrı var da;
ben pek bilemiyorum, ekşimaya ekmeklerim olmuyor, nohut mayası ekmeklerim sadece tam buğday unu kullandığım halde güzel oluyor. Ankara'da dışardan ekmek almıyorum, çünkü Karadeniz erkmeği dışındaki satılan ekmekleri sevmiyorum. Bana ekmek gibi gelmiyorlar.