View Single Post
Eski 18-10-2012, 16:58   #5
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Burada'ki yabancı bitkileri, tohumları ve kökleri aracılığı ile arazinize gelmeleri gibi bir durum sözkonusu olabilir.

Ayrıca, kenar bölgelerde yaşayan canlıların yaşam alanlarını bozmuş olursunuz (sürüngen-böcek ve kuşların yuvalarını bozmak gibi). Bir çok kuş türü bu gibi yerlere yumurta bırakırlar ya da yavruları vardır ama bu dönemseldir. Yani, belirli aylarda olur.


Alacağınız bölgede mutlaka boş kumul ya da toprak kısmı vardır. Oralardan alabilirsiniz. Eğer, bitki örtüsü var ise, yüzeyden değil, kökleri sıyıracak şekilde üst bölümü alıp, alt tabakadan alabilirsiniz ama çok ta derin olmasın.

Faydası olmaz diyen olacağını pek sanmam çünkü, taşıdıkları alüvyonlar ovalarımızı besleyen yapılardır.

ALÜVYAL TOPRAK.

Bu toprak yapısına, devamlı olarak taşkın ve millenmeye uğrayan delta sahlarında ve taşkın ovarlarımızda sıkça rastlanır. Bu toprak yapısına uygun olan ovalara şöyle örnek verebiliriz;

Çukurova, Bakırçay, Asi, Göksu, Köyceğiz, Büyük ve Küçük Menderes, Gediz, Sakarya, Bafra, Çarşamba delta ovaları ile Konya ovasının kenarları, Muş, Erzurum, Erba ve Niksar ovalarının merkezi kesimleridir.

Alüvyal topraklar akarsular tarafından taşındıkları için ince ve mil boyutundadır. Bu topraklar dikey yönde çok fazla değişiklik gösterirken, yatay yönde pek değişiklik göstermezler. Alüvyal topraklar işlemeye uygun ve tarım için elverişli topraklardır.


Yalnız, sadece dere toprağı ile arazinizi zeginleştiremezsiniz. Faydası olur ama yine bir dönem sonra ilave besinler vermek durumunda kalırsınız. Yine başka bir yararı, eğer araziniz ağır ve geçirgen bir yapıda değilse, kum ile hafif geçirgen hale getirebilirsiniz. Ayrıca, arazinizin boyutu ile karışım için kullanacağınız dere toprağını oranlamanız iyi olur. Yani, gidip kamyon kamyon ya da romörkler ile çok miktarda da almanıza gerek yok.



Aslında bu konuda başka bir durum daha var ama biraz farklı bir konu. Kısaca değinelim.

Barajlar en fazla alüvyon barındıran yerlerden birisidir. Yıllar içinde derelerin taşıdığı zengin elementler barındıran alüvyonlar, barajlarda'ki toprakta birikir. Bu barajlar 40-60 yıl ömürlü olurlar ve zamanı gelip yeterince dolunca, içlerinde'ki bu toprak-kumul yine inşaatlarda kullanılmak üzere, bu işi yapan firmalara ihale edilir. O firmalar da, bu kumul toprağı ayrıştrıp, kum ve irili küçüklü (mıcır gibi) taşları alıp inşaatlarda, yol yapımlarında kullanılmak amacı ile satarlar.

Belki, tarımsal amaçla kullanımı vardır. (Temiz olan derelerin oluşturduğu barajlardan bahsediyorum).

Ülkemizde ne kadar temiz baraj vardır orası tartışılır tabii. Bir çok dereye, kimyasal atıklar bırakılıyor.

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön