Konu: Kaplumbağa
View Single Post
Eski 10-05-2007, 17:26   #21
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Kaplumbağa Terbiyecisi

Türk Resim Sanatının şaheserlerinden biri olan Osman Hamdi Beyin "Kaplumbağa Terbiyecisi" bu başlıkta yerini almalı diye düşünüyorum.
Kaplumbağa Terbiyecisi o kadar popüler hale geldi ki; acaba Osmanlı'da gerçekten böyle bir meslek var mı diye de uzun süre kamu oyunu meşgul etti konu.
Ressam ve modern müzeciliğin kurucusu Osman Hamdi Bey ( 1842-1910 ), tarihçi Prof. Ethem Eldem 'in büyük-büyük amcası.
Eldem, "Osman Hamdi eserlerine isim koymamıştır" diyor ve ekliyor "Tabloların adlarını ya sergiyi hazırlayanlar, ya da sanat tarihçileri vermiştir. Ayrıca imparatorluğun popüler kültürüyle ilgili bir ressam değildi. Yani bizzat şahit olduğunu değil, hayalinde yarattığını resmetmiş olması daha büyük olasılık. Benim tarih okumalarım içinde böyle bir mesleğe rastlamadım."
Lale Devri ( 1718-1730 ) eğlenceleri sırasında kaplumbağaların üstüne mum dikip bahçeye saldıklarını biliyoruz. Peki ama acaba o kaplumbağalar eğitimli miydi? Bakıcıları filan var mıydı?
Bir başka uzman Prof. Metin And'da "Ben Lale Devri üzerine epey çalıştım. Böyle bir meslek hatırlamıyorum. Sanırım bu, ressamın hayal gücüyle yarattığı bir iş." diyor...
Eczacıbaşı Sanal Müzesi 'nde yer alan bir yorumda, Osman Hamdi'nin bu resmi yaparak, herhalde yavaş, miskin, tutucu çalışma arkadaşlarını hicvettiği yazılı.

Eklenen Resimler
 
Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön