View Single Post
Eski 09-10-2012, 15:50   #21
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Saf Anadolu ars retilecek - Hrriyet

Saf Anadolu arısı üretilecek

ODTÜ'lü araştırmacılar, Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanan arıların DNA'larını kullanarak, dış etkenlere dirençli ve bal üretimi yüksek saf Anadolu arısı üretecek.

ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence, ODTÜ bahçesindeki kovanlara Yozgat, Çankırı, Beypazarı, Konya, Niğde'den getirilen genetik özellikleri bozulmuş erkek Anadolu arılarını yerleştireceklerini bildirdi.

Bu arıların spermlerinde bulunan DNA'ları inceleyerek, iyi niteliğe sahip olanlarla ana arıları dölleyeceklerini belirten Kence, bu şekilde bal üretimi yüksek, hastalıklara ve dış etkenlere dirençli arılar elde edeceklerini kaydetti.

Kence, üniversite bahçesinde yürütülecek projeyle, Türkiye'deki bal arılarının ölümlerini azaltmayı ve bal üretimlerini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

“TÜRKİYE ARI GENETİĞİ BAKIMINDAN ZENGİN”

Kence, üretilecek saf Anadolu arılarının özelliklerini şu anda ODTÜ bahçesindeki kovanlarda bulunan ithal arılarla karşılaştıracaklarını da bildirdi.

Kence, yüksek oranda bal verdiği için kullanımı yaygınlaşan ithal arıların Anadolu arılarının genetiğini bozduğunu kaydederek, bu türü tekrar üretmeyi istediklerini dile getirdi.

Avrupa'da Anadolu arılarından yararlanıldığını belirten Kence, “Avrupa, saf Anadolu arılarının genlerini kullanıyor. Bu şekilde arı üretiyor. Türkiye'de 5-6 arı türü var. Dünyada bulunan toplam 25 alt arı türünün yüzde 20'si de Türkiye'de. Ülkemizin arı genetiği bakımından zenginliği burada yatıyor. Bu arıların üzerine titrememiz lazım.”

“İTHAL ARILAR KISA SÜREDE ÖLÜYOR”

Prof. Dr. Kence, arıların ait oldukları bölgeye uygun fiziksel özelliklere sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'deki bal üreticilerinin çok bal üreten İtalyan ve Karniyol arılarını ithal ettiklerini anlatan Kence, bu arıların da Türkiye'deki iklim koşullarına direnç gösteremedikleri için kısa sürede öldüklerini söyledi.

Türkiye'deki toplu arı ölümlerine ilişkin bir araştırmada, bu arıların çoğunun Kafkas, Karniyol ve İtalyan gibi ithal arı türleri olduğunun tespit edildiğini bildiren Kence, Anadolu arılarının sert kışlara ve kuraklığa dirençli olduklarını, bu durumda bile nektar toplayabildiklerini kaydetti.
Kence, “Üreticiler, ithal arılar yerine Anadolu arısını kullansalar çok daha verimli sonuç alabilirler. En iyi arılar, ülkenin kendi arılarıdır. Yerli arıları korumaları lazım. Korumazlarsa, gelen yabancı arılar onların yerini alacak. En ufak hastalıkta da yok olacaklar” diye konuştu.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön