View Single Post
Eski 09-10-2012, 02:14   #10
kozel
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-09-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 18
Biraz ayrıntılı olmuştu ilk mesajım, sanırım o yüzden böyle bir intiba verdim ama henüz bir firma ile görüşmedim. Aslında bunun en önemli sebebi, Türkiye'de su kültürünü hakkıyla yapacak firma göremedim internette. Yurtdışında ise Hollanda'dan dry hydroponics ve Kanada'dan hydronov dışında high tech durgun su kültürlü seraya rastlamadım. Eğer siz rastladıysanız link atarsanız memnun olurum. Hydronov fiyatları dudak uçuklatıyor zaten. 20 dönüm son ekim alanlı 30 dönüm kapalı alanlı sera 9 milyon dolar Hydronov'un örnek bir sunumunu buldum. Nakit akışından sera dizaynına kadar güzel bir sunum olmuş, ilginizi çekebilir: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...jIv1sN9mYeK0_A

Sera yerleşim planı işçi çalışma verimi açısından inanılmaz önemli bence. Anahtar teslim yurtdışından yaptıramayaksam, Türkiye'de de bu işi yapabilecek şirket yoksa, o zaman en ince ayrıntısına kadar kağıt üzerinden gitmek zorunda kalıcam demektir. Bu yüzden gerekli tüm teknik ekipmanları ve onları nasıl temin edeceğimi belirleyip, sonra başlamam lazım diye düşündüm.

Bu arada high tech seralarda ozon jenaratöründen hiç bahsedilmiyor. Siz söyleyince baktım, dezenfekte amaçlı kullanılıyormuş. Her mesajınızdan yeni bir şey öğreniyorum Ozon kullanmak çok mantıklı geldi açıkçası ama bitki koruma ürünleri kullanmayı pek düşünmüyorum. Akademik makalelerden okuduğum kadarıyla, ortam sıcaklığını 15-23 su sıcaklığını 17-20 arasında tuttuğumuz sürece fungusit problemi yaşamazmışız. Beklenmedik bir durum oluşursa diye ozon çok güzel bir alternatif çünkü sadece havayı temizlemekle kalmaz, gerektiğinde suya da verilebilir. Bir de high tech seralarda böcek filtreleri var her yerde. Bu anlayışı ozonla birleştirirsek sizce insektisit veya dezenfektan kullanmadan böceklerden kurtulabilir miyim, yoksa ne olursa olsun insektisit olmadan düzgün ürün alınmaz mı? Bir de çeşitli zararlılar için "kabul edilebilir sınır" anlayışı yerleşmeye başladı. Yani ürünlerde gözle görülür bir zarar oluşturmayacak kadarlarsa özel bir müdahale gerekmez, ortam sıcaklığı çoğalmayı önler görüşü var high tech seralar için. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

Mühendis için 2500 lira düşünmüştüm ama haklısınız, bu rakam düşük. Ama işin piyasası nedir onu da bilmiyorum. Üstelik işi bilen birini bulmak kolay olmasa gerek. Bu arada verdiğiniz bilgilerin dağınık olması hiç problem değil. Yeni bilgiler geldikçe boşluklar doluyor, üstelik akademik bir makaleden çok sohbet havasında olduğundan hoş oluyor bence.

Aynen dediğiniz gibi matkaplarla pimaş delerek devam edecek bu iş bir süre galiba. Benim merak ettiğim henüz yeterli talep oluşmadığından mı arz yok, yoksa arz etmesi gerekenler mi talebin farkında değil...

kozel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön